Pasak policijos, įtariama, kad šios aukos yra dingę motina ir sūnus, kurių automobilis buvo rastas liūčių nutekamajame kanale.

Dešimtims tūkstančių Sidnėjaus gyventojų buvo liepta evakuotis iš savo namų, antradienį dalį didžiausio Australijos miesto užklupus smarkioms audroms ir staigiems potvyniams.

Nacionalinis meteorologijos biuras perspėjo, kad Sidnėjaus laukia „sunkios 48 valandos“. Anot avarinių tarnybų, 60 tūkst. žmonių paveiktose teritorijose galioja evakuacijos nurodymai ir perspėjimai.

Liūčių sukeltų potvynių srautai Sidnėjuje užliejo daugelį tiltų ir namų, taip pat nunešė nemažai automobilių ir net sugriovė vieno prekybos centro stogą.

Antradienį miesto šiaurėje esanti Manlio užtvanka pradėjo išsilieti, o 2 tūkst. vietos gyventojų buvo liepta evakuotis.

Prie upės esančiame Džordžes Holo priemiestyje automobiliai buvo pusiau apsemti, o policijai teko gelbėti vairuotojus, įstrigusius automobiliuose per potvynį.

Vandeninga „juodoji“ vasara

Valstijų gelbėjimo tarnybos artėja prie savo pajėgumų ribos, smarkioms liūtims ir audroms tęsiantis jau antrą savaitę. Antradienį perspėjimai apie potvynius buvo paskelbti visoje Naujojo Pietų Velso 2 tūkst. km ilgio pakrantėje.

„Tai labai panašu į „Juodosios vasaros“ krūmynų gaisrų vandeningą atitikmenį“, – naujienų agentūrai AFP sakė gelbėjimo tarnybų atstovas Philas Campbellas.

Pasak jo, praėjusią savaitę padarytos žalos turtui ir gamtai mastas panašus į situaciją, susiklosčiusią po niokojančių krūmynų gaisrų, kurie 2019 metų pabaigoje ir 2020-ųjų pradžioje kelis mėnesius siaubė Australijos rytus.

„Panašai paveikti ir bendruomenės, kalbant apie sutrikimus: keliai uždaryti, infrastruktūra apgadinta, elektros energijos tiekimas nutrūkęs“, – nurodė Ph. Campbellas.

Per pastarąją parą visoje valstijoje gelbėjimo tarnybos vyko į 100 potvynių apimtų vietų. Iškvietimų skaičius turėtų dar padidėti, kadangi audra antradienį visa jėga talžys Sidnėjų.

Gelbėjimo tarnybų duomenimis, beveik pusė iš 5 tūkst. potvynio užtvindytų namų, apžiūrėtų regione po stichijos, yra netinkami gyventi.

Australija yra viena labiausiai klimato kaitos paveiktų šalių: keičiantis pasauliniams orų sistemoms, šalyje dažnėja ir intensyvėja sausros, pražūtingi krūmynų gaisrai, potvyniai, o Didžiajame barjeriniame rife vis dažniau stebima koralų žūtis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją