Duodamas interviu „Radio Zet“, užsienio reikalų viceministras Marcinas Przydaczas pareiškė: „Neatidarysime savo oro uostų, ir Lenkijos naikintuvai nekovos Ukrainoje... Lenkijos nakintuvai nekovos Ukrainoje.“

Visgi vyriausybės atstovas spaudai Piotras Muelleris nurodė, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas, skelbia „Associated Press“. Anot jo, sprendimas dėl naikintuvų siuntimo yra rizikingas ir „labai delikatus“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį CBS laidoje „Face the nation“ pranešė, kad NATO narės turės teisę siųsti naikintuvus į Ukrainą.

„Tam uždegta žalia šviesa“, – sakė A. Blinkenas.

Jis taip pat pridūrė, kad šiuo metu JAV kalbasi su „savo draugais lenkais“ apie tai, ką būtų galima padaryti, kad būtų patenkinti Lenkijos poreikiai, jei jie iš tiesų nuspręstų siųsti naikintuvus ukrainiečiams.

„Ką galėtume padaryti? Kaip galime padėti užtikrinti, kad jie gautų kuo pakeisti lėktuvus, kuriuos perduoda ukrainiečiams? Mes su jais labai aktyviai diskutuojame apie tai. Aš pastarąsias kelias dienas buvau Europoje ir kaip visada glaudžiai bendradarbiauju su mūsų sąjungininkais ir partneriais NATO, Europos Sąjungoje, G7 šalyse. Ir mes visi kartu toliau imamės veiksmų, kad padidintume spaudimą Rusijai.

Taikant papildomas sankcijas, apie kurias labai aktyviai diskutuojama ir kurios bus įgyvendintos artimiausiomis dienomis, taip pat imantis tolesnių veiksmų, kad ukrainiečiams būtų suteikta tai, ko reikia, norint apsiginti nuo Rusijos agresijos“, – CBS sakė A. Blinkenas.

JAV žiniasklaida anksčiau skelbė, kad Vašingtonas dirba dėl susitarimo su Lenkija tiekti Ukrainai sovietinius karo lėktuvus ir taip pastiprinti Kyjivo gynybą Rusijai tęsiant invaziją šioje šalyje.

Daug žiniasklaidos priemonių šeštadienį pranešė, kad JAV pareigūnai kalbėjo apie galimą tokį susitarimą. Pagal jį Lenkija nusiųstų sovietinių karo lėktuvų Ukrainai, o mainais gautų amerikietiškų naikintuvų F-16.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios prieš 10 dienų ekonominiai ir humanitariniai šio karo nuostoliai smarkiai išaugo; pareigūnai praneša, kad jau žuvo šimtai civilių.

Sąjungininkės Vakaruose siunčia Ukrainai ginklų, amunicijos ir lėšų.

„Dirbame su lenkais šiuo klausimu ir konsultuojamės su kitomis savo sąjungininkėmis NATO“, – sakė vienas laikraščio „The Wall Street Journal“ ir televizijos NBC cituojamas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Kyjivas ragina Vakarus didinti karinę pagalbą apgultai Ukrainai, įskaitant karo lėktuvus. Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė buvusių Varšuvos pakto šalių duoti Ukrainai rusų gamybos karo lėktuvų, kuriuos ukrainiečių pilotai mokėsi valdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją