TATENA vadovas Rafaelis Grossi penktadienį pareikalavo skubių diskusijų, kuriose tarpininkautų jo vadovaujama agentūra. Pasaulio nerimas dėl Rusijos invazijos dar labiau paaštrėjo, kai prasidėjo kautynės dėl Ukrainos branduolinių objektų. TATENA pareiškė būgštavimus, kad Rusijos kariniai veiksmai gali sukelti branduolinę katastrofą.

Bet kokiose derybose veikiausiai dalyvautų aukšto rango pareigūnai iš abiejų šalių branduolinio saugumo agentūrų, teigė Rusijos ambasadorius prie TATENA Michailas Uljanovas. Tačiau, pasak jo, Rusija nepalaiko R. Grossi siūlymo, kad susitikimas būtų surengtas buvusioje Černobylio atominėje elektrinėje.

„Manau, kad Černobylis nėra geriausia vieta tokiam susitikimui. Pasaulyje yra daug sostinių“, – pareiškė M. Uljanovas. Rusija kontroliuoja Černobylį beveik nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios.

Pasak. M. Uljanovo, Rusija dabar laukia Kyjivo sprendimo dėl dalyvavimo šiose derybose.

Ukraina aršiai kritikuoja Rusiją dėl jos pradėtos invazijos, tačiau ypač dėl pastarosios šalies veiksmų Zaporižios atominėje elektrinėje. Ukrainiečiai kaltina rusų karius, kad šie tyčia taikosi į branduolinius objektus. Rusija tai neigia.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją