Anot TATENA, Rusijos pajėgos toje vietoje „išjungė kai kuriuos mobiliojo ryšio tinklus ir internetą, kad įprastu ryšio kanalu nebūtų galima gauti patikimos informacijos“. Ukraina taip pat praneša, kad visą Ukrainos veiklą elektrinėje, „įskaitant priemones, susijusias su šešių reaktorių blokų technine eksploatacija“, dabar turi patvirtinti Rusijos pajėgos vadas.

Rusijos pajėgos taip pat perėmė antrosios atominės elektrinės kontrolę ir artėja prie trečiosios, per JAV Kongresą sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos ambasadorė JAV Oksana Markarova sekmadienį „Face the Nation“ sakė, kad tarptautinė bendruomenė turėtų įsikišti ir padėti Ukrainai atgauti branduolinių objektų kontrolę iš Rusijos. O. Markarova pažymėjo, kad pirmoji atominė elektrinė, kurią užgrobė rusai, buvo liūdnai pagarsėjusi Černobylio elektrinė, kuri „neveikia“, tačiau vis tiek kelia pavojų, nes „ten yra daug atliekų ir visa kita“.

„Antroji operacija yra didžiausia Europoje. Taigi iš tikrųjų pasaulis atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio“, – pridūrė ji.

„Ir nors mūsų ugniagesiai sugebėjo užgesinti ugnį, niekas nėra saugus. Ukraina nėra saugi. Europa nėra saugi. Nes šios stotys neturėtų būti valdomos karo nusikaltėlių“, – ambasadorę cituoja „CBS News“.

O. Markarova pareiškė, kad Ukraina yra „pasirengusi bet kokiai galimybei“ atsiimti elektrines, netgi siūlydama nustatyti neskraidymo zoną – to Ukrainos prezidentas prašė ne kartą. Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad Rusija bet kurią tautą, įvedusią neskraidymo zoną, laikys karo dalyve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją