„Istoriniai laikai reikalauja istorinių sprendimų“, – spaudos konferencijoje sakė Mette Frederiksen ir pridūrė, kad vyriausybė „labai aiškiai ragina danus panaikinti išimtį gynybos srityje“.

Pagal Danijos išimtį – vieną iš keturių ES specialiųjų susitarimų, dėl kurių derėjosi ši Skandinavijos valstybė – Danija nedalyvauja ES karinėse operacijose ir neteikia paramos ar tiekimo ES vadovaujamoms gynybos pajėgoms.

Per sekmadienio pasisakymą M. Frederiksen taip pat pažadėjo iki 2033 metų padidinti šalies išlaidas gynybai iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto, kad jos atitiktų NATO narystės reikalavimus, ir pavadino tai „didžiausia investicija per pastaruosius dešimtmečius“.

Danijos socialdemokratų lyderė taip pat išreiškė norą paversti Daniją „nepriklausoma nuo rusiškų dujų“, tačiau konkretaus šio tikslo įgyvendinimo termino nenurodė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją