Buvusio sovietinio Kazachstano režimas nuolat blokuoja politines demonstracijas, bet tikriausiai išsigando pasiūlymų beprecedentes Vakarų sankcijas Rusijai dėl Ukrainos taikyti ir Maskvos sąjungininkėms.

Kazachstano užsienio reikalų ministerija akcentuoja neutralumą dėl konflikto Ukrainoje ir šią savaitę pakvietė Britanijos ambasadorių deryboms, vienai britų parlamentarei pirmadienį, kaip atrodo, paraginus skelbti sankcijas asmenims šioje šalyje, remiantiems Rusijos lyderį Vladimirą Putiną.

Į protestą 1,8 mln. gyventojų turinčiame finansų centre Almatoje susirinko daugiau kaip 2 tūkst. demonstrantų. Jie išklausė Ukrainos himną ir skandavo šūkius už taiką bei įžeidimus V. Putinui.

Kazachstano URM šeštadienį sakė gavusi Londono patikinimą, kad Britanija neskelbs sankcijų šaliai dėl Rusijos invazijos.

Konsultacijos buvo surengtos britų opozicinės Leiboristų partijos parlamentarei Margaret Hodge paklausus užsienio reikalų sekretorės Liz Truss, ar asmenims iš tokių šalių kaip Kazachstanas ir Azerbaidžanas bus taikomos sankcijos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

L. Truss atsakė, kad per parlamento sesiją pirmadienį „aiškinsis klausimus dėl Kazachstano ir kitų šalių“.

Maskva sausio mėnesį suvaidino lemiamą vaidmenį nutraukiant kruviną politinę krizę Kazachstane, kazachų prezidentui Kassymui-Jomartui Tokayevui pasikvietus karių iš Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) – šešių buvusių sovietinių šalių karinio bloko.

Daugiau kaip 200 žmonių žuvo per susirėmimus, kilusius po daugiausia taikių protestų prieš degalų kainos padidinimą.

Kazachstanas dėl šio smurto kaltino tarptautinių ryšių turinčius „teroristus“, bet tokios teorijos įrodymų nėra.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją