Izraelio premjeras Naftali Bennettas sekmadienį po diplomatinių kelionių, įskaitant apsilankymą Kremliuje, sakė, kad jo šalis turi „moralinę pareigą“ padėti sustabdyti kovas Ukrainoje, net jei sėkmės šansai „nėra dideli“.

N. Bennettas šeštadienį Kremliuje tris valandas kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o paskui nuskrido į Berlyną susitikti su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

Izraelio premjeras, kurio Kyjivas po Rusijos invazijos paprašė pradėti dialogą su Maskva, taip pat surengė tris telefoninius pokalbius su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu per 24 valandas.

Prieš Izraelio vyriausybės savaitinį posėdį N. Bennettas sakė „negalintis daugiau plėstis“ apie savo derybas, bet nurodė, kad šalis „pagal poreikį“ tęs savo diplomatines pastangas.

„Net jei šansai nėra dideli – kol yra bent menkiausia galimybė, o mes galime kreiptis į visas šalis ir veikti – manau, kad mūsų moralinė pareiga dėti visas pastangas“, – sakė jis.

N. Bennettas kol kas laikosi atsargios pozicijos dėl karo Ukrainoje ir siekia išlaikyti bendradarbiavimą saugumo srityje su Rusija, turinčia daug karių Izraelio šiaurinėje kaimynėje Sirijoje.

N. Bennettas iki šiol neprisidėjo prie užsienio lyderių, pasmerkusių Rusijos invaziją Ukrainoje – jis pabrėžė tvirtus Izraelio ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu.

Jo susitikimas su V. Putinu yra pirmasis atvejis, kai Rusijos prezidentas aptarė Ukrainos konfliktą tiesiogiai susitikęs su užsienio lyderiu.

N. Bennettas ir V. Putinas taip pat aptarė Vienoje vykstančias derybas siekiant atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą, pagal kurį Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą, sakė vienas izraeliečių pareigūnas. Izraelis griežtai priešinasi šiam susitarimui, oficialiai vadinamam Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Susitarimas buvo ties žlugimo riba nuo 2018 metų, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai išvedė iš jos Vašingtoną.

Šeštadienį Iranas ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) susitarė laikytis „pragmatiško požiūrio“ sprendžiant visus išliekančius nesutarimus, pareiškė šios Jungtinių Tautų agentūros vadovas.

TATENA kelerius metus spaudžia Iraną pasiaiškinti dėl ankstesnio branduolinių medžiagų laikymo keturiuose nedeklaruotuose objektuose.

Prieš pasirodant naujienoms apie N. Bennetto apsilankymą Maskvoje, Rusija paskelbė, kad sieks JAV garantijų prieš pritardama atnaujintam daugiašaliam susitarimui dėl Irano branduolinės programos. Tai galėtų sudaužyti viltis, kad susitarimas netrukus bus pasiektas.

Izraelis nieko nekomentavo dėl N. Bennetto vėliausios diplomatijos galimų sąsajų su žydų valstybės pastangomis priešintis naujam susitarimui su Iranu.

Sekmadienį N. Bennettas gyrė TATENA vadovą Rafaelį Grossi (Rafaelį Grosį), nesutikusį pamiršti neatsakytų klausimų dėl Irano ankstesnės branduolinės veiklos, kaip reikalavo Teheranas.

„Susitarimo trūkumai smarkiai nusveria jo privalumus“, – sakė N. Bennettas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją