„Per 10 dienų daugiau kaip 1,5 mln. pabėgėlių iš Ukrainos pasitraukė į kaimynines šalis – tai sparčiausiai auganti pabėgėlių krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – sakoma „Twitter“ paskelbtame JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) pareiškime.

Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad išpuolių prieš sveikatos priežiūros centrus Ukrainoje daugėja, o tai, pasak jos, yra medicinos neutralumo ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas.

„PSO patvirtino keletą išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas Ukrainoje, per kuriuos žuvo ir buvo sužeista daug žmonių. Tiriami papildomi pranešimai“, – tviteryje parašė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Išpuoliai prieš sveikatos priežiūros įstaigas ar darbuotojus pažeidžia medicinos neutralumą ir yra tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas“, – sakė jis.

Sekmadienį PSO pranešė, kad į Moldovą, Lenkiją ir Rumuniją atsiuntė savo darbuotojus, kad „padidintų savo biurų šiose šalyse reagavimo pajėgumus, įskaitant operacijas, bendradarbiavimą su partneriais ir paramą (Ukrainos) vyriausybei sveikatos apsaugos srityje“.

Organizacija teigė, kad ji taip pat sutelkė logistikos pajėgas siekiant kaimyninėje Lenkijoje įkurti operatyvinį centrą ir padėti užtikrinti sausumos koridorius, kad „paveiktiems gyventojams būtų galima greitai pristatyti atsargas“.

PSO pridūrė, kad po pirmosios siuntos, kuri buvo išsiųsta ketvirtadienį, į Lenkiją iškeliavo antroji sveikatos priežiūros priemonių siunta.

Šeštadienį UNHCR skelbė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną Ukrainą paliko beveik 1,37 mln. žmonių.

JT pareigūnai prognozuoja, kad pabėgėlių srautas toliau didės, Rusijai tęsiant puolimą Ukrainoje ir tebevykstant įnirtingiems mūšiams aplink sostinę Kyjivą.

Nuo vasario 24-osios iš Ukrainos į Lenkiją iš viso pabėgo 922 400 žmonių, sekmadienį pranešė Lenkijos pasieniečiai.

Ukrainiečių pabėgėliai taip pat atvyksta į Vengriją, Moldovą, Rumuniją ir Slovakiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją