Kanados užsienio reikalų ministerija atnaujintose kelionių rekomendacijose savo piliečiams patarė „vengti visų kelionių į Rusiją dėl ginkluoto konflikto su Ukraina poveikio“.

„Jei esate Rusijoje, turėtumėte išvykti, kol dar galima pasinaudoti komercinėmis priemonėmis“, – priduriama pareiškime.

Otava jau anksčiau patarė savo piliečiams vengti nebūtinų kelionių į Rusiją.

Kelionių rekomendacijose ministerija nurodė, kad sankcijos Maskvai ir Rusijos atsakas į jas „gali turėti svarbų poveikį pagrindinių paslaugų prieinamumui ir teikimui. Skrydžių prieinamumas tampa itin ribotas“.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad kovo 4 dieną Rusija priėmė įstatymą, kuris „griežtai riboja žodžio laisvę“.

Tas teisės aktas numato įkalinimo bausmes iki 15 metų už, institucijų nuomone, „melagingas žinias“ apie karines pajėgas.

Užsienio žurnalistai ir kiti žiniasklaidos darbuotojai šalyje „gali susidurti su didelėmis rizikomis“, teigiama rekomendacijoje.

Otava paragino Rusijoje esančius kanadiečius susilaikyti nuo diskusijų apie invaziją, nedalyvauti protestuose, nesidalyti ar neskelbti informacijos, susijusios su dabartiniais įvykiais Rusijoje ir Ukrainoje.

Kanadiečiai, kurie, nepaisydami rekomendacijų, nori likti Rusijoje, buvo įspėti, kad jiems gali tekti pasilikti „ilgiau nei tikėtasi“ ir kad jiems gali pritrūkti būtiniausių produktų ir paslaugų.

Jie taip pat rizikuoja, kad negalės naudotis savo banko kortelėmis, ir „neturėtų tikėtis, kad Kanados vyriausybė padės išvykti iš šalies“.

Kanada, kuri jau paskelbė virtinę ekonominių sankcijų Rusijai, „ir toliau taikys baudžiamąsias sankcijas (Vladimirui) Putinui ir oligarchams“, kad jie suprastų savo „didžiulę klaidą“, penktadienį pareiškė ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo), pranešdamas apie savo kelionę po Europą.

Sekmadienį J. Trudeau turi išvykti iš Otavos į Londoną, Rygą, Berlyną ir Varšuvą aptarti paramos Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją