Ledi Reading ligoninės atstovas Muhammadas Asimas Chanas sakė, kad 50 sužeistųjų būklė yra kritinė.

Pasak jo, vietos gydymo įstaigose paskelbta nepaprastoji padėtis.

Miesto policijos viršininkas Muhammedas Ejazas Khanas nurodė, kad smurtas prasiveržė, kai du ginkluoti užpuolikai apšaudė policininkus prie mečetės Pešavaro senamiestyje. Per susišaudymą žuvo vienas užpuolikas ir vienas policininkas, o kitas pareigūnas buvo sužeistas. Antras užpuolikas įbėgo į mečetę ir detonavo bombą.

Sprogimas nugriaudėjo tikintiesiems susirinkus į penktadienio maldas Kuča Risaldaro mečetėje.

Iškart po išpuolio niekas neprisiėmė už jį atsakomybės. Tačiau tiek džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), tiek smurtinga Pakistano talibų organizacija anksčiau surengė panašių išpuolių regione, esančiame netoli sienos su kaimyniniu Afganistanu.

„Prieš įeidamas į mečetę, mačiau, kaip vyras šaudė į du policininkus. Po kelių sekundžių išgirdau garsų sprogimą“, – pasakojo liudininkas Zahidas Khanas.

Per sprogimą, įvykusį už maždaug 190 km į vakarus nuo sostinės Islamabado, buvo išdaužyti netoliese esančių pastatų langai. Gelbėtojai karštligiškai gabeno aukas ir nukentėjusiuosius iš įvykio vietos.

Pakistano premjeras Imranas Khanas pasmerkė sprogdinimą.

Sprogimo metu mečetėje buvęs atsargos karininkas Sheras Ali buvo sužeistas skeveldros. Jis prašė pakistaniečių vyriausybės geriau apsaugoti šalies musulmonų šiitų mažumą.

„Kokia mūsų nuodėmė? Ką mes padarėme? Argi nesame šios šalies piliečiai?“ – kalbėjo jis greitosios pagalbos skyriuje, apsirengęs baltais drabužiais, kurie buvo aptaškyti krauju.

Daugiausia sunitiškame Pakistane musulmonų mažuma neretai tampa išpuolių taikiniu.

Pastaraisiais mėnesiais šalyje išaugo ir platesnio smurto lygis. Per dešimtis atakų prieš kariuomenės postus pasienyje su Afganistanu žuvo dešimtys kariškių. Atsakomybę už daugelį šių išpuolių prisiėmė Pakistano Talibanas, kurį, pasak analitikų, padrąsino Afganistano talibų sugrįžimas į valdžią praėjusių metų rugpjūtį.

Islamabadas paragino naujuosius valdytojus Kabule perduoti Pakistano Talibano sukilėlius, kurie rengė išpuolius iš Afganistano. Afganistano talibai teigia, kad jų teritorija nebus naudojama išpuoliams prieš ką nors rengti, bet iki šiol neperdavė nė vieno pakistaniečio sukilėlio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją