Leidinio žurnalistų teigimu, nužudyti Ukrainos lyderio buvo pasiųstos dvi skirtingos grupuotės – prokremliškosios „Vagner“ samdiniai ir čečėnų specialiosios paskirties būrys.

Kaip skelbia „The Times“, pasikėsinimams pavyko užkirsti kelią, nes karui nepritariantys saugumo šaltiniai iš Rusijos informavo Ukrainą apie dvi atskiras samdomų žudikų grupes, planuojančias išpuolius.

Bandydami atlikti skirtąją užduotį „Vagner“ samdiniai Kijeve patyrė nuostolių. Didelį nerimą jiems sukėlė tai, kad ukrainiečiai sugebėjo ypač tiksliai numatyti jų veiksmus.

„Vagner“ artimas šaltinis nurodė, kad V. Zelenskio saugumo tarnybos informuotumas juos nemaloniai nustebino. Šeštadienį Kijevo apylinkėse buvo užkirstas kelias čečėnų samdinių rengiamam pasikėsinimui: būrys buvo likviduotas.


„Galiu pasakyti, kad gavome informacijos iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos, kuri nenori dalyvauti šiame prakeiktame kare“, – vietos televizijas informavo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius.

Kremliuje veikianti „Vagner“ grupė atsakinga už du pasikėsinimus, skelbia „The Times“. Jeigu jie būtų pavykę, Maskva būtų galėjusi neigti tiesiogines sąsajas su sąmokslu.

„Jie čia vyko su labai svarbia užduotimi, Maskva nenorėtų būti siejama su ja – valstybės vadovo pašalinimas yra labai sudėtinga misija. Kalbant apie įtaką pasirinktai Rusijos strategijai, tai kol kas didžiausia tokia misija. Ji būtų turėjusi didžiulę įtaką karo eigai“, – teigia vienas diplomatinis šaltinis.

Šiuo metu Kijeve gali būti apie 400 „Vagner“ samdinių, jie infiltruoti kartu su 24 valdžios pareigūnų, kuriuos reikia pašalinti, sąrašu – šių asmenų mirtys sukeltų didžiulį chaosą Ukrainos valdžioje, tikina šaltiniai.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje JAV valstybės departamentas teigė manantis, kad pagrindinis Rusijos agresijos taikinys yra Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

„Prezidentas V. Zelenskis daugeliu būdų simbolizuoja, netgi įkūnija Ukrainos ir Ukrainos žmonių demokratinius siekius ir ambicijas. Tad, be abejo, jis išliks pagrindiniu Rusijos agresijos taikiniu“, – stočiai CNN sakė valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Jis pridūrė, kad JAV valdžios institucijos jau kelias savaites kalba, jog Rusijos agentai įsiskverbė į Ukrainą ir „veikia šalies viduje“.

N. Price'ui antrino pats V. Zelenskis. „Turime informacijos, kad priešas mane paskelbė taikiniu Nr. 1, o mano šeimą – taikiniu Nr. 2“, – vaizdo žinutėje teigė prezidentas.

Pasak jo, esama melagingų pranešimų, neva jis išvyko iš Kijevo. „Lieku sostinėje, lieku su savo žmonėmis“, – tikino jis. ir pridūrė negalįs nurodyti, kurioje tiksliai vietoje šiuo metu yra.

Vasario 26 d. JAV žiniasklaida pranešė, kad V. Zelenskis atsisakė JAV siūlymų padėti jam evakuotis iš šalies.

V. Zelenskis sakė „čia vyksta kova. Man reikia amunicijos, o ne pavežėjimo“, agentūra AP citavo aukšto rango JAV žvalgybos pareigūną, kuris buvo susipažinęs su pokalbiu.

„Washington Post“ taip pat citavo amerikiečių ir ukrainiečių šaltinius, kurie tvirtino, kad JAV siūlė padėti V. Zelenskiui.

Vasario 24 d. vakarą V. Zelenskis išplatino vaizdo įrašą, kuriame kartu su kitais Ukrainos vadovais, stovėdamas Kijevo gatvėje, pabrėžė, jog niekur neišvyko ir gina šalį.

„Aš esu čia. Mes nesudėsime jokių ginklų. Mes ginsime savo valstybę, nes mūsų ginklai yra mūsų tiesa“, – pareiškė jis, pavadinęs dezinformaciją teiginius, esą jis pasidavė arba pabėgo.

„Internete pasirodė daug suklastotos informacijos, kurioje teigiama, kad neva aš paraginau mūsų kariuomenę sudėti ginklus ir kad vyksta evakuacija“, – sakė jis šalia savo biuro.

Vilkėdamas alyvuogių žalios spalvos karinio stiliaus drabužius ir atrodydamas pavargęs, bet ryžtingas, jis pareiškė: „Mūsų tiesa yra ta, kad čia mūsų žemė, mūsų šalis, mūsų vaikai ir mes visa tai saugosime.

„Štai ką norėjau jums pasakyti. Šlovė Ukrainai!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją