„Mes čia stovim jau trečią ar ketvirtą dieną. Normaliai nepavalgę“, – pasakojo vienas kareivis.

„Mus paliko likimo valioje kaip patrankų mėsą. Mus jau trečią dieną žada parvežti namo, bet taip ir neveža. Miegame ant grindų, neturim nei maisto, nei vandens“, – sako jis.

Kaip rašo „Conflict Intelligence Team“ (CIT), Rusijos kariai maitinasi nebetinkamais vartoti sausaisiais daviniais ir gyvena itin sudėtingomis sąlygomis.


Viename iš vaizdo įrašų su trofėjais, kuriais dalijasi ukrainiečiai, matoma, kad rusų karių sauso davinio galiojimo laikas pasibaigęs 2015 metų vasarį.

Tai, pasak CIT, dar vienas akis badantis įrodymas, kokioje sudėtingoje situacijoje atsidūrusius Rusijos ginkluotosios pajėgos.

Tai liudija ir Ukrainos maisto prekių parduotuvėse užfiksuoti maistą vagiantys rusų kariai.


Verta priminti, kad, remiantis įvairiais žurnalistiniais tyrimais, Rusijos armijos maitinimu ilgą laiką rūpinosi „Putino virėju“ pramintas Jevgenijus Prigožinas. Panašu, kad jį nušalinus nuo karinių sutarčių situacija į gerą pusę nepasikeitė.

Problemų kyla ne tik su vartoti nebetinkamais produktais. Vienas į karinę nelaisvę patekęs rusų karys pasakojo, kad, belaukdami prie sienos su Ukraina nurodymo pulti, kai kurie kariai miegojo apkasuose – be jokių palapinių.


Kaip teigia vieno rusų kario motina, jai sūnus pasakojęs, kad miega automobilyje. Susipažinęs su nuotraukomis karių, miegančių susiglaudus vienas prie kito Belgorodo srityje, vienas iš šaltinių sakė: „Tai jiems dar pasisekė, maniškiai pirmas savaites gyveno tiesiog gatvėje“.

Iš kito šaltinio buvo gauta nuotrauka, kuri padeda susidaryti įspūdį, kokiomis sąlygomis kariai gyveno prie sienos. CIT daro išvadą, kad tos prastos sąlygos buvo nulemtos ilgai atidėliotos karo pradžios.


„Panašu, kad bebandant apsupti Kijevą ir Mariupolį problemų su išteklių tiekimu bus tik daugiau. Paliktų likimo valiai ir sunaikintų rusiškų sunkvežimių nuotraukose, kaip skelbiama, matomi teritorinės gynybos dalinio atakos padariniai. Panašu, kad kol kas Rusijos pajėgos per daug nesistengia apsaugoti tiekimo linijų ir nesiima veiksmų prieš partizaninį pasipriešinimą“, – rašo CIT.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad per savaitę trukusius mūšius Ukrainoje žuvo 498 ir buvo sužeisti 1 597 Rusijos kariai.

Tai pirmieji oficialūs duomenys, kuriuos Rusijos vyriausybė paskelbė nuo karo pradžios. Manoma, kad jie gerokai pamažinti.

Pasak Rusijos gynybos ministerijos atstovo Igorio Konašenkovo, Ukrainos pusėje iki šiol žuvo 2 870 žmonių ir apie 3 700 buvo sužeista.

Šių skaičių neįmanoma nepriklausomai patikrinti, o Ukraina neteikia jokios informacijos apie savo karių aukas.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį sakė, kad per savaitę Rusijos armijos gyvosios jėgos nuostoliai pasiekė maždaug 9 tūkst. žmonių, praneša naujienų agentūra UNIAN.

Valstybės vadovas naktį į ketvirtadienį pasirodžiusiame vaizdo kreipimesi pabrėžė, jog Ukrainos armija daro visa, kad galutinai palaužtų priešą.

„Beveik 9 tūkst. nukautų rusų per vieną savaitę“, - sakė jis.

Prezidentas teigė, kad, pavyzdžiui, Mykolajivo ruože okupantams tenka dešimtimis sraigtasparnių išgabenti savo kariškius – žuvusius ir sužeistus.

„19-mečiai, 20-mečiai – ką jie matė gyvenime, išskyrus šitą įsiveržimą į svetimą žemę?“ – klausė valstybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina nenori būti padengta kareivių lavonais.
„Nešdinkitės namo – visa armija. Pasakykite savo vadovybei, kad norite gyventi, kad nenorite mirti“, - pridūrė Ukrainos prezidentas.

Praėjusią savaitę Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją