1959 metais gimusio V. Chačaturiano kandidatūrą pasiūlė valdančioji Piliečių sutarties partija. Pirmajame rate už jį balsavo 69 deputatai, pretendentas turėjo surinkti mažiausiai 81 balsą.

„Už V. Chačaturiano kandidatūrą balsavo 71 deputatas (antrajame rate pretendentas turėjo gauti 65 balsus), jis išrinktas Armėnijos prezidentu“, – pranešė laikinasis parlamento pirmininkas Akopas Aršakianas.

Pagal Armėnijos konstituciją, antrajame rinkimų rate pretendentas į prezidento postą turi surinkti ne mažiau kaip tris penktadalius parlamentarų balsų. Iš viso Armėnijos parlamente posėdžiauja 107 deputatai.

V. Chačaturianas buvo paskirtas aukštųjų technologijų pramonės ministru 2021 metų rugpjūtį. Jis turi ekonomisto išsilavinimą, 1992-1996 metais buvo Jerevano meras. Vietos ekspertai teigia, kad premjeras Nikolas Pašinianas pasirinko jo kandidatūrą tik dėl lojalumo. Pažymima, kad ministrų kabineto vadovui reikalingas savas žmogus šiame poste dėl galimų derybų su Turkija ir Azerbaidžanu.

Buvęs prezidentas Armenas Sarkisianas ėjo valstybės vadovo pareigas nuo 2018 metų. Šių metų sausio 23 d. jis paskelbė apie savo atsistatydinimą, aiškindamas šį žingsnį tuo, jog prezidentas neturi reikiamų galių sprendžiant svarbiausius valstybei ir tautai klausimus tiek vidaus, tiek užsienio politikoje.

Iki naujojo prezidento išrinkimo valstybės vadovo pareigas eina parlamento pirmininkas Alenas Simonianas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją