Dėl JAV Kongreso užpuolimo teisiamas 49 metų teksasietis Guy Reffittas, naftos pramonės darbuotojas iš Vailio miesto. Jam pateikti kaltinimai atsivežus į Vašingtoną šaunamąjį ginklą, kovojus su policininkais ir trukdžius pareigūnų darbui.

Atidžiai stebimo teismo metu G. Reffitto vaikai turėtų liudyti prieš jį.

Kaltintojas Jeffrey Nestleras savo pradinėje kalboje teismui pavadino G. Reffittą vienu iš žmonių, vadovavusių „didžiausiam Kapitolijaus užpuolimui nuo 1812 metų karo“, kai britų kariai padegė JAV Kongreso pastatą.

„Miniai reikia lyderių“, o G. Reffittas, priklausantis dešiniojo sparno grupei „Three Percenters“, buvo „šios minios ieties smaigalys“, sakė J. Nestleras.

„Jis uždegė degtuką ir užkūrė ugnį“, – sakė kaltintojas.

G. Reffitto advokatas Williamas Welchas paneigė, kad jo klientas atsinešė į Kapitolijų pistoletą, ir sakė, kad jis niekada nebuvo patekęs į Kapitolijaus pastatą ir nieko neužpuolė.

Dėl nepavykusio eksprezidento šalininkų bandymo sutrukdyti Kongresui patvirtinti Joe Bideno pergalę 2020 metų lapkričio prezidento rinkimuose buvo areštuota per 750 asmenų.

Beveik 220 žmonių padarė kaltės pripažinimo pareiškimus dėl įvairių kaltinimų, bet G. Reffittas yra pirmas dėl kriminalinių kaltinimų, susijusiu su įsiveržimu į Kapitolijų, teisiamas žmogus.

Kitos dešiniojo sparno grupuotės – „Oath Keepers“ – vienas iš narių trečiadienį pripažino kaltę dėl kaltinimo ardomuoju sąmokslu, susijusio su Kongreso užpuolimu.

34 metų Joshua Jamesas yra vienas iš 11 „Oath Keepers“ narių, apkaltintų ardomuoju sąmokslu. Tai rimčiausias iš Kapitolijaus šturmo dalyviams pateiktų kaltinimų; už tai gali būti skirta įkalinimo iki 20 metų bausmė.

„Oath Keepers“ lyderis Stewartas Rhodesas yra tarp 11 asmenų, kaltinamų sąmokslu „jėga pasipriešinti teisėtam prezidento įgaliojimų perdavimui“.

G. Reffittas, kuris padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą, iš Teksaso atvažiavo į Vašingtoną su kitu „Three Percenters“ nariu, rodo rašytiniai parodymai, kuriais grindžiamas jo areštas.

Teisėsaugos institucijų paskelbtose nuotraukose matyti G. Reffittas su juodu motociklininko šalmu ir neperšaunama liemene ant Kapitolijaus laiptų.

Vienoje iš nuotraukų G. Reffittas plauna akis vandeniu Kapitolijų gynusiai policijai panaudojus paprikines dujas.

Kaip teigiama minėtuose rašytiniuose parodymuose, G. Reffitto paaugliai vaikai, sūnus ir duktė, FTB sakė, kad jų tėvas sugrįžęs į Teksasą grasino jiems ir liepė nebendradarbiauti su teisėsauga.

„Jei mane įduosi, būsi išdavikas, ir tu žinai, kas nutinka išdavikams... Išdavikai šaudomi“, – sakęs G. Reffittas.

Jis buvo areštuotas 2021 metų sausio 19 dieną. FTB agentai jo namuose Vailyje šalia Dalaso konfiskavo šautuvą AR-15 ir pistoletą „Smith & Wesson“.

G. Reffittui, nuo arešto laikomam Vašingtone, gresia įkalinimas iki 20 metų.

Jo teismas turėtų trukti mažiausiai savaitę. Žiuri sudaro devyni vyrai ir septynios moterys – 12 prisiekusiųjų ir keturi pavaduotojai.

Per Kapitolijaus šturmą žuvo mažiausiai penki žmonės, o 140 policijos pareigūnų buvo sužeisti. JAV Kongresas buvo užpultas po ugningos D. Trumpo kalbos tūkstančiams savo šalininkų netoli Baltųjų rūmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją