„Namuose Kremlius visapusiškai puola žiniasklaidos laisvę ir tiesą, o Maskvos pastangos suklaidinti ir nuslopinti tiesą apie žiaurią invaziją stiprėja“, – trečiadienį sakoma JAV valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pranešime.

Savaitės pradžioje Rusijos generalinė prokuratūra paprašė žiniasklaidos reguliuotojo „Roskomnadzor“ apriboti prieigą prie Kremlių kritikuojančios radijo stoties „Echo Moskvy“ svetainės. Valdžia anksčiau kaltino „Echo Moskvy“ ir kitas kritikuojančias žiniasklaidos priemones skleidžiant melagingą informaciją apie Rusijos vykdomą Ukrainos puolimą. Maskva invaziją į Ukrainą oficialiai vadina „karine operacija“ ir uždraudė žiniasklaidai vartoti tokius terminus kaip "karas", „puolimas“ arba „invazija“.

Taip pat grasinama užblokuoti internetinį kanalą „Dožd“.

„Nuo pat jo įkūrimo prieš 32 metus „Echo Moskvy“ buvo gerbiama už sąžiningą naujienų pateikimą, o iki vakar jos transliacijos kasdien pasiekdavo apie 1,8 mln. klausytojų visoje Rusijoje ir už jos ribų“, – sakė N. Price‘as. „Daugiau nei dešimtmetį veikiantis „Dožd“ taip pat garsėja aukštos kokybės žurnalistika“, – pridūrė jis.

N. Price'as teigė, kad Maskva „taip pat slopina „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ platformas, kuriomis remiasi dešimtys milijonų Rusijos piliečių, siekdami gauti nepriklausomą informaciją ir nuomones bei susisiekti vieni su kitais ir išoriniu pasauliu“.

Jis taip pat sakė, kad Rusijos parlamentas penktadienį turi susirinkti į neeilinę sesiją, kad „apsvarstytų įstatymo projektą, pagal kurį „neoficialios“ ataskaitos apie tolesnę Rusijos invaziją į Ukrainą būtų baudžiamos iki 15 metų kalėjimo“.

"Rusijos žmonės nepasirinko šio karo. Pasirinko (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas", - sakė N. Price'as ir pridūrė, kad rusai turi teisę žinoti apie "mirtį, kančias ir sunaikinimą, kuriuos jų vyriausybė sukelia Ukrainos žmonėms", taip pat apie „šio beprasmiško karo žmogiškąją kainą jų pačių kariams“.

Vašingtonas dar kartą paragino V. Putiną išvesti savo karius iš Ukrainos ir „nedelsiant nutraukti šį kraujo liejimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją