Atstovų Rūmų specialusis komitetas prašo teismo prieigos prie dešiniojo sparno teisininko Johno Eastmano, kuris atsisakė liudyti motyvuodamas advokato konfidencialumo pareiga, dokumentų.

„Specialusis komitetas... turi pagrįstų priežasčių daryti išvadą, kad prezidentas ir jo [rinkimų] kampanijos nariai dalyvavo nusikalstamame sąmoksle apgauti Jungtines Valstijas“, – nurodė komitetas.

Ši komiteto pozicija nėra jo galutinė išvada, nes tyrimas dar tęsiamas. Tačiau tai yra kol kas griežčiausias ir D. Trumpui nepalankiausias pareiškimas apie jo elgesį bandant išlaikyti valdžią po pralaimėjimo Joe Bidenui.

Būtent D. Trumpo sąjungininkas J. Eastmanas parašė dabar jau žinomą raštą, kuriame išdėstė, kaip viceprezidentas Mike'as Pence'as galėtų sutrukdyti įstatymų leidėjams patvirtinti J. Bideno pergalę per abejų Kongreso rūmų posėdį, vykusį 2021 metų sausio 6 dieną. Visgi M. Pence'as atsisakė tai padaryti.

Trečiadienį vakare paskelbtame dokumente teismui komitetas tvirtina, kad J. Eastmanas negali remtis teise neatskleisti kliento paslapties, nes jis ir kiti asmenys, tarp jų D. Trumpas, „galimai dalyvavo nusikalstamuose ir/ar sukčiavimo veiksmuose“, bandydami panaikinti rinkimų rezultatus.

Įstatymų leidėjai sakė, kad jų turimi įrodymai suteikia „pagrįstų priežasčių daryti išvadą, kad prezidentas D. Trumpas“ pažeidė JAV kodekso nuostatas, apibrėžiančias, kad nusikaltimu laikomas „slaptas susitarimas padaryti nusikaltimą prieš Jungtines Valstijas ar kažkokiu būdu ar kuriuo nors tikslu apgauti Jungtines Valstijas ar kurią nors agentūrą“.

Tūkstančiai D. Trumpo šalininkų 2021 metų sausio 6-ąją šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę prezidento rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

Prieš tai D. Trumpas ugningoje kalboje, vainikavusioje kelis mėnesius jo uoliai žertus jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus, esą prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti, paragino visus savo šalininkus žygiuoti į Kapitolijų ir „velniškai kovoti“ (angl. fight like hell).

Atstovų Rūmams inicijavus D. Trumpo apkaltą dėl sausio 6-osios riaušių, per prezidento teismo procesą 100 vietų Senate 57 senatoriai, įskaitant septynis jo partijos narius, balsavo, kad jis būtų pripažintas kaltu. Vis dėlto šių balsų nepakako, kad valstybės vadovas būtų pašalintas iš pareigų.

Eksprezidentas tebėra ryškiausia figūra Respublikonų partijoje ir dažnai netiesiogiai užsimena apie galimybę vėl varžytis dėl prezidento posto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją