Generalinis prokuroras antradienį įsakė Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucijai „apriboti prieigą“ prie televizijos kanalo „Dožd“ ir radijo „Echo Moskvy“.

Teigiama, kad draudimas atsirado dėl „tikslingo ir sistemingo“ skelbimo „informacijos, raginančios imtis ekstremistinės veiklos ir smurto“ bei „sąmoningai melagingos informacijos apie Rusijos karinio personalo veiksmus“ Ukrainoje.

Pastaraisiais metais Rusijoje vyksta precedento neturintis susidorojimas su nepriklausomais ir valdžiai kritiškais balsais.

Dešimtys žiniasklaidos darbuotojų ir nepriklausomų leidinių, įskaitant „Dožd“, buvo valdžios priskirti „užsienio agentams“.

„Užsienio agento“ statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, įpareigoja asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

Praėjus dienai po pranešimo apie televizijos kanalo „Dožd“ uždraudimą, jo vyriausiasis redaktorius Tichonas Dziadko per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbė, kad pabėgo iš Rusijos, nes jam „gresia pavojus“. Taip pasielgė ir daugelis jo kolegų.

Nepriklausomos žiniasklaidos priemonės Rusijoje blokuojamos už tai, kad atsisako laikytis oficialios pozicijos dėl karo Ukrainoje.

Pasak Kremliaus, kaimyninėje Ukrainoje vykstantys veiksmai yra ne invazija, o karinė operacija, kuria siekiama apsaugoti Rusiją nuo Vakarų, o rusakalbius gyventojus – nuo „genocido“.

„Cenzūra“

Maža to, Rusijos vyriausybė ruošiasi didinti turimų teisinių priemonių arsenalą savo represijų vykdymui.

Valstybės Dūma penktadienį vyksiančioje neeilinėje sesijoje nagrinės įstatymo projektą, numatantį 15 metų laisvės atėmimo bausmę už „melagingų naujienų“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas skelbimą, naujienų agentūrai TASS sakė parlamento narys Sergejus Bojarskis.

Prokuratūra savaitgalį pabrėžė, kad „finansinės, logistinės, konsultacinės ar kitokios pagalbos teikimas“ užsienio organizacijai ar valstybei yra valstybės išdavystė dėl „prieš Rusijos saugumą nukreiptos veiklos“, baudžiama laisvės atėmimu iki 20 metų.

Dėl miglotos formuluotės toks įstatymas galės būti labai plačiai taikomas.

„Rusijoje pakanka įstatymų, kad būtų galima pasmerkti žurnalistą dėl bet kokios priežasties, ir pakanka įrankių kokiai nors žiniasklaidos priemonei pašalinti“, – sakė rusų ir anglų kalbomis informaciją skelbiančio naujienų portalo „Meduza“ vadovė Galina Timčenko. Portalo redakcija yra įsikūrusi Latvijoje.

„Cenzūra jau veikia“, – pridūrė ji, Rusijai šeštadienį uždraudus žiniasklaidai naudoti žodžius „invazija“, „puolimas“ ir „karo paskelbimas“.

Taip pat draudžiama kalbėti apie žuvusius civilius gyventojus dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Trečiadienį „Meduza“ savo skaitytojus pasitiko žodžiu „karas“, užrašytu didelėmis raidėmis.

„Bet kuriuo atveju (Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“) greitai mus uždarys“, – sakė vienas portalo žurnalistas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės