Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas su naujienų agentūra „The Associated Press“ kalbėjosi po susitikimo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda Lasko oro pajėgų bazėje centrinėje Lenkijoje, kur dislokuoti NATO narių Lenkijos ir JAV naikintuvai F-15 ir F-16.

„Visada darysime viską, kad apgintume ir apsaugotume savo sąjungininkus, bet nemanome, kad dabar reikia keisti NATO branduolinių pajėgų parengties lygį, – sakė J. Stoltenbergas.

Praėjusią savaitę invaziją į Ukrainą pradėjusios Kremliaus pajėgos antradienį apšaudė Ukrainos Charkivo miesto centrą, vėliau smogė Kijevo pagrindiniam televizijos bokštui. Pirmadienį Rusija pažadino branduolinio karo šmėklą pranešusi apie savo sausumos, oro ir jūrų branduolinių pajėgų parengties padidinimą vykdant prezidento Vladimiro Putino savaitgalio įsakymą.

Nors NATO aljansas branduolinio ginklo neturi, tačiau jam priklauso trys branduolinės valstybės – JAV, Britanija ir Prancūzija.

„Tvirtai tikime, kad Rusijos požiūris į branduolinius ginklus yra neapgalvotas ir neatsakingas“, – sakė J. Stoltenbergas, stovėdamas viename iš bazės angarų su lėktuvais, kuris trumpam virto konferencijų sale.

NATO vadovas pabrėžė, kad Rusija pasirašė daugybę susitarimų, sutikdama, kad branduolinis karas negali būti laimėtas ir neturi įvykti.

Jungtinės Valstijos neseniai sustiprino NATO rytinį flangą, į Lenkiją ir Rumuniją perkėlusios apie 5 000 papildomų karių. Abi šios šalys turi sieną su NATO nepriklausančia Ukraina. Antradienį Prancūzija taip pat išsiuntė karių į Rumuniją, stiprindama regiono gynybą, nurodė J. Stoltenbergas.

Aljansas ketina aptarti tolesnį savo gynybinių pajėgumų didinimą kitame viršūnių susitikime birželį Madride.

NATO pareiga yra „užtikrinti, kad nesulauktume tokios (įvykių ) raidos, kai konfliktas Ukrainoje tampa nevaldomas ir perauga į visavertę NATO ir Rusijos konfrontaciją Europoje“, – perspėjo J. Stoltenbergas.

Pasak jo, Aljanso vadai tikina „galintys ir toliau išvengti konflikto su Rusija“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją