Apie „Kijevo vaiduoklį“ skelbta šeštadalį – tuomet jo „sąskaitoje“ buvo 10 agresorių lėktuvų.

„Kijevo vaiduoklis“ – naikintuvo MiG-29 pilotas – per pirmąsias 30 Rusijos invazijos į Ukrainą valandų laimėjo šešis oro mūšius danguje virš Kijevo: numušė po du rusų Su-35 ir Su-25, po vieną Su-27 ir MiG-29. Iš viso jis sunaikino 15 okupantų karinių orlaivių. Argi jis nėra mūsų didvyris?“ – pabrėžė S. Borzovas.

Ukrainos gynybos ministerijos duomenimis, „Kijevo vaiduoklis“ gali būti vienas iš atsargos karo lakūnų, po Rusijos invazijos grįžusių į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretas.

Visgi nėra aišku, ar „Kijevo vaiduokliu“ pramintas pilotas iš tiesų egzistuoja.

Kaip rašė „Newsweek“, vis daugiau žmonių mįslingąjį pilotą jau vadina herojumi ir „pirmuoju Europos asu nuo Antrojo pasaulinio karo“. Tačiau yra tik menka tikimybė, jog „Kijevo vaiduoklis“ iš tikrųjų egzistuoja – greičiausiai tai įsivaizduojamas herojus, skirtas pakelti ukrainiečių ūpą Rusijos invazijos akivaizdoje, rašė „Newsweek“.

Skraidantis asas – terminas, kurio nusipelno karo pilotas, ore numušęs penkis ar daugiau priešo lėktuvų.

„Meldžiu, kad „Kijevo vaiduoklis“ iš tikrųjų egzistuotų“, – rašo tviterio naudotojas Jasonas Calacanisas, dalindamasis devynių sekundžių klipu, kuriame užfiksuota, kaip „MiG-29“ praskrenda virš, kaip atrodo, vieno Ukrainos miesto gyvenamojo rajono. „Labai prašau didžiųjų žiniasklaidos priemonių išsiaiškinti, ar „Kijevo vaiduoklis“ iš tikrųjų egzistuoja. Jeigu tiesa, kad tas didvyris Ukrainos naikintuvo pilotas vienas pats numušė šešis rusų lėktuvus, tada šis skraidantis asas taps vienu iš gražiausių Ukrainos pasipriešinimo Rusijos karo žaidimams simboliu“, – tviteryje teigia rašytojas ir advokatas Sethas Abramsonas.

Jis pasidalino nuotrauka, kurioje, esą, įamžintas „MiG-29“ pilotuojantis „Kijevo vaiduoklis“ – ji daryta sustabdžius vieną iš internete tarsi virusas plintančių įrašų. „Vėlgi – tikrai nežinome, ar tai tikra“, – patikslino.