„Šiandien skelbiu, kad nusprendžiau kiek įmanoma greičiau pradėti tyrimą dėl padėties Ukrainoje“, – sakoma K. Khano pareiškime.

„Esu patenkintas, kad yra svarus pagrindas manyti, jog Ukrainoje buvo įvykdyta tiek karo nusikaltimų, tiek nusikaltimų žmoniškumui“, – pridūrė jis.

Prokuroras nagrinės padėtį nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, o Rytų Ukrainą apėmė karas tarp Kijevo vyriausybės ir promaskvietiškų separatistų.

K. Khanas pridūrė, kad „atsižvelgiant į konflikto išsiplėtimą pastarosiomis dienomis, ketinu pasirūpinti, kad šis tyrimas taip pat apimtų bet kokius naujus įtariamus nusikaltimus, patenkančius į mano institucijos jurisdikciją, įvykdytus bet kurios šalies per konfliktą bet kurioje Ukrainos teritorijos dalyje“.

TBT jau yra atlikęs parengiamąjį tyrimą dėl nusikaltimų, susijusių su proeuropietiškų protestų smurtiniu malšinimu Kijeve per 20130–2014 metų Maidano revoliuciją, taip pat įtariamų nusikaltimų Kryme ir Rytų Ukrainoje.

2020 metų gruodį tuometė TBT prokurorė Fatou Bensouda sakė, kad atliekant tyrimą buvo rasta požymių, jog Ukrainoje „įvykdyta įvairių veiksmų, prilygstančių karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui, patenkančiais į Teismo jurisdikciją“. Tačiau Teismo prokurorai dar nebuvo prašę teisėjų atlikti visavertį tyrimą.

Į šį sprendimą sureagavo ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

„Pirmą kartą Lietuva pasinaudojo Romos statuto galimybe ir liko neabejinga Ukrainos atžvilgiu. Akivaizdu, kad ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras supranta reakcijos greičio svarbą. Džiaugiuosi, kad vienu žingsniu priartėjome teisingumo link. Rusijos ir Baltarusijos vadovybės karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui negali likti be atsako“, – sako E. Dobrovolska.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją