Rusiškai kalbantis buvęs televizijos komikas, kilęs iš žydų šeimos, V. Zelenskis buvo išrinktas Ukrainos prezidentu vos prieš trejus metus, pažadėjęs šaliai taiką. Penktadienį jis kariavo sostinėje Kijeve, o prezidento Vladimiro Putino buvo apkaltintas vadovavimu fašistiniam režimui, kurstančiam „genocidą“ šalies rytuose.

Vakarų valstybių lyderiai atmeta tokius pareiškimus kaip prasimanymus, – „absurdiška“, sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, – bet šeštadienį rusų kariams mėginant prasibrauti į Kijevą, beviltiška V. Zelenskio ir nepriklausomos Ukrainos padėtis buvo kaip ant delno.

Gynybos ministerija paragino eilinius piliečius gaminti Molotovo kokteilius, ruošiantis karui mieste. Ministerijos teigimu, tūkstančiai savanorių užsiregsitravo kariauti, vien Kijeve buvo išdalyta 18 000 šaunamųjų ginklų.

Nesiskutęs, vilkintis alyvuogių žalios spalvos karinio stiliaus drabužius, V. Zelenskis kreipėsi į tautą vaizdo įraše perspėdamas, kad diversantai, kuriems nurodyta jį nužudyti, jau arti. „Priešas mane įvardijo kaip taikinį numeris vienas“, nes jie siekia politiškai sužlugdyti Ukrainą, kalbėjo V. Zelenskis. „Aš liksiu sostinėje“, – pareiškė prezidentas.

Ukrainiečiai įnirtingai priešinasi Rusijos okupantams, turintiems didžiulį pranašumą sausumoje, vandenyse ir ore, ir V. Zelenskis, panašu, atspindi tikrąją ukrainiečių dvasią.

Rusijai mėginant prasiskinti kelią į Kijevą per naktį, jis du kartus išplatino asmenukės stiliaus vaizdo įrašus, kuriame stovi Kijevo gatvėje, kad išsklaidytų dezinformaciją, neva jis pabėgo ar įsakė pasiduoti. „Aš esu čia. Mes nesudėsime ginklų. Mes ginsime savo valstybę“, – kalbėjo jis šeštadienio ryte. Įrašas per dvi valandas buvo peržiūrėtas 4 milijonus kartų.

Ketvirtadienį 44-erių metų prezidentas net paragino pademonstruoti Winstono Churchillio dvasią, primindamas britų karo laikų lyderio 1946 metais nuskambėjusią Geležinės uždangos kalbą, kurią kai kurie istorikai traktuoja kaip Šaltojo karo su buvusia Sovietų Sąjunga pradžią.

„Ką šiandien girdime? – klausė V. Zelenskis po ketvirtadienio puolimo, vėl pasirodydamas su chaki spalvos marškinėliais. – Tai ne tik raketų sprogimai, mūšiai ir orlaivių riaumojimas. Tai ir garsas naujos geležinės uždangos, nusileidžiančios ir atskiriančios Rusiją nuo civilizuoto pasaulio.“

Jis ne visada atrodė toks didelis politikos išmanėlis. V. Zelenskis laimėjo rinkimus surinkęs 73 proc. rinkėjų balsų 2019 metais, kai ukrainiečiai trumpam susibūrė aplink politinį naujoką, kuris siūlė nutraukti korupcijos karuselę, apraizgiusią šalį nuo pat nepriklausomybės atgavimo prieš 30 metų.

Vaidinęs savo paties laidoje apie mokytoją, kuris, pasisakydamas prieš korumpuotus politikus, tampa prezidentu, V. Zelenskis taip pat žadėjo taiką, kurios daugelis ukrainiečių desperatiškai troško po penkerius metus trukusio konflikto su Rusijos remiamais separatistais Donbaso regione. Jis skubiai susitiko su V. Putinu ir Prancūzijos bei Vokietijos lyderiais, tikėdamasis rasti būdų, kaip įgyvendinti 2014-2015 metų Minsko susitarimus.

Vis dėlto praėjusiais metais taikos derybos ir santykiai su V. Putinu subyrėjo. COVID pandemija skaudžiai smogė Ukrainos gyventojams ir ekonomikai kaip ir visur kitur. Pragyvenimo lygis, jau ir taip vienas žemiausių Europoje, dėl lėtesnio augimo ir kylančios infliacijos dar labiau krito.

Paties V. Zelenskio antikorupciniai įgaliojimai buvo apjuodinti. Spalio mėnesį paskelbta informacija iš vadinamųjų „Pandora Papers“ – nutekintų duomenų apie lengvatinio apmokestinimo „priedangos“ bendroves – susiejo jį ir partnerius iš jos sukurtos televizijos komedijų prodiusavimo bendrovės „Studio Kvartal 95“ su dešimčia subjektų, įregistruotų Belize, Britų Mergelių salose ir Kipre. V. Zelenskis neigė bet kokius nusižengimus.

Daugelio manymu, V. Zelenskis per daug pasikliovė siauro rato tokiais pat nepatyrusiais bičiuliais iš jo televizijos laikų, įskaitant jo pagrindinį padėjėją Serhijų Šefyrą ir Žvalgybos tarnybos vadovą Ivaną Bakanovą, – abu jie buvo paminėti „Pandoros dokumentų“ ataskaitoje. Vidutiniškai keturios gruodžio viduryje atliktos viešosios nuomonės apklausos rodė, kad V. Zelenskį palaikančių gyventojų skaičius sumažėjo iki 25 procentų.

Prieš karą jis taip pat sulaukė daug klausimų, kai suabejojo JAV prognozėmis, kad Rusija panaudos prie Ukrainos sienų sutelktas didžiules pajėgas invazijai į šalį. Prieštaringos žinutės – iš sąjungininkų ir lyderio – nepadėjo, teigė Dmytro Razumkovas, V. Zelenskio prezidento rinkimų štabo vadovas ir buvęs parlamento pirmininkas.

„Visuomenė turi suprasti, kas vyksta šalyje, jie [vyriausybė] turi komunikuoti su žmonėmis, – duodamas interviu Kijeve dar prieš Rusijos invaziją, kalbėjo D. Razumovas, kuris pernai spalį buvo nušalintas nuo Ukrainos parlamento pirmininko pareigų. Penktadienį, pakalbintas žurnalistų, D. Razumkovas jau kalbėjo, kad tokia kritika dabar nebesvarbi.

„Šiandien visi yra susivieniję kovoje su priešu: parlamentas, prezidentas, ministrų kabinetas“, – sakė D. Razumkovas.

Nuo tada, kai V. Zelenskis pripažino, kad konfliktas yra neišvengiamas, jo reakcija sulaukė atgarsio tarp daugelio ukrainiečių; čia turima galvoje ir jo kalba, nuskambėjusi vasario 19 dieną Miuncheno saugumo konferencijoje, kurioje jis padėkojo Vakarų sąjungininkams už jų pagalbą ir paramą, bet kartu papriekaištavo, kad šie nepadarė daugiau dėl šalies, kovojančios taip pat ir už jų saugumą bei vertybes.

Toks tiesmukiškumas sujaudino ukrainiečius, paliktus vienus kovoti su daug galingesne kaimyne.

„Noriu išreikšti paramą mūsų prezidentui, – savo 90 000 feisbuko sekėjams rašė Olga Golubovksa, gydytoja, kritikavusi V. Zelenskį dėl jo COVID-19 pandemijos valdymo. – Prezidentui, kuris nepabėgo. Prezidentui, kuris pirmą kartą pasakė mūsų „garbingiems“ Vakarų partneriams viską, dėl ko mes visi, švelniai tariant, seniai abejojome. Prezidentui, kuris pirmą kartą per daugelį metų išdrįso turėti nuomonę.“

Toks kartėlis įgavo dar aštresnę išraišką, kai Vakarų sąjungininkai vis nesiryžo taikyti griežčiausių galimų sankcijų Rusijai, pavyzdžiui, blokuoti Rusiją nuo tarptautinių tarpbankinių pavedimų sistemos SWIFT, skirtos tarptautinėms finansinėms operacijoms, net ir prasidėjus plataus masto invazijai.

Kai Italijos premjeras Mario Draghi – kuris siekė, kad taikant ES sankcijas Rusijai, šaliai būtų taikomos išimtys prabangos prekėms, – padejavo negalėjęs susisiekti su V. Zelenskiu telefonu, ukrainiečių lyderis penktadienį atsakė viešai ir kandžiai.

„Šiandien 10.30 val. prie įvažiavimų į Černihivą, Hostomelį ir Melitopolį vyko smarkūs mūšiai. Žmonės žuvo, – rašė jis savo tviterio žinutėje. – Kitą kartą pasistengsiu pakoreguoti karo tvarkaraštį, kad galėčiau pasikalbėti su ##MarioDraghi konkrečiu laiku. Tuo tarpu Ukraina toliau kovoja už savo žmones“.

V. Zelenskio kalbos, skirtos tiek Rusijai, tiek Ukrainai, taip pat pelnė gerbėjų simpatijas dėl savo žmogiškumo, ypač palyginti su piktais istoriniais pamokslais, kuriais V. Putinas apibėrė savo žmones, ruošdamas juos karui.

„Stenkitės tęsti savo įprastą gyvenimą, kiek tik tai įmanoma, – vasario 24 dieną savo tautai kalbėjo V. Zelenskis, net ir ragindamas juos imtis ginklų ir kovoti. – Rūpinkitės savo kaimynais ir draugais“.