„Artimiausiomis dienomis įšaldysime visų Rusijos bankų aktyvus, ketiname derinti veiksmus su mūsų sąjungininkais“, – L. Truss sakė parlamente.

Ji pridūrė, kad šiomis priemonėmis siekiama užkirsti kelią Kremliui finansuoti įsiveržimą į Ukrainą, kurį L. Truss pavadino „nepagrįsta agresija“.

Britanija savaitgalį prisidėjo prie Jungtinių Valstijų ir kitų sąjungininkių Vakaruose blokuojant Rusijos centrinio banko galimybes naudotis savo rezervais smunkančiam rubliui palaikyti.

JK taip pat atkirto kai kuriuos Rusijos bankus nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT. Anot L. Truss, tai tik pirmas „visiško SWIFT draudimo“ žingsnis.

L. Truss kalbant parlamente, Finansų ministerija paskelbė įšaldanti Rusijos valstybinio investicinio banko VEB ir komercinių bankų „Otkrytije“ ir „Sovkombank“ turtą.

Praeitą savaitę sankcijos buvo paskelbtos virtinei kitų Rusijos bankų, kompanijų, milijardierių, pačiam Rusijos prezidentui ir jo užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui.

Kaip sakė L. Truss, JK nori „situacijos, kai jie (Rusija) negali pasiekti savo fondų, kai negali vykti jų prekyba, kai jų laivai negali prisišvartuoti, o lėktuvai – nutūpti“.

Susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas vėliau pirmadienį paliepė visiems šalies uostams nebeįsileisti Rusijos laivų.

Draudimas taikomas „bet kuriam laivui, kai esama priežasties manyti, jog jie priklauso, yra kontroliuojami arba valdomi bet kurio asmens, susijusio su Rusija“ arba įtraukto į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą, „plaukioja su Rusijos vėliava, yra registruoti Rusijoje“, per „Twitter“ parašė G. Shappsas.

Daugiau kaip 50 proc. Rusijos prekybos vykdoma doleriais ar svarais ir naujosios priemonės „pakenks Rusijos galimybėms prekiauti su pasauliu“, sakė L. Truss.

„Kai tik šis įstatymas įsigalios, mes taikysime jį „Sberbank“, didžiausiam Rusijos bankui“, – pridūrė ji.

Rusijos bankų turto įšaldymas neleis Kremliui rinkti paskolų JK ir užkirs kelią daugiau kaip trims milijonams kompanijų į JK kapitalo rinkas.

„Pasaulinės milžinės, tokios kaip „Gazprom“, nebegalės Londone pardavinėti obligacijų ar paprastųjų akcijų“, – sakė L. Truss.

Ji taip pat pažadėjo draudimą „aukštos klasės technologijų įrangai, tokiai kaip mikroelektronika, laivų ir navigacijos įranga“.

„Tai atšipins Rusijos karinius pramoninius pajėgumus ir daug metų stabdys Rusijos ekonomiką“, – sakė ji.

Londonas ilgą laiką buvo kaltinamas tuo, kad pro pirštus žiūri į nelegalius rusų pinigus, bet L. Truss pažadėjo, kad naujos priemonės paveiks oligarchų „namus, jų jachtas ir kiekvieną jų gyvenimo aspektą“.

„Mūsų draugams ukrainiečiams sakau, kad esame su jumis. Britanijoje ir visame pasaulyje mes pasirengę patirti ekonominių nuostolių, kad paremtume jus, kad ir kiek tai truktų“, – sakė ji ir pridūrė: „Nenurimsime, kol nebus atkurtas Ukrainos suverenumas.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją