Kalbėdama per JT Žmogaus teisių tarybos posėdį M. Bachelet sakė, kad nuo praėjusio ketvirtadienio, kai Maskva pradėjo plataus masto puolimą, jos biuras gavo pranešimus, kad Ukrainoje per kautynes tiesiogiai paveikti 406 civiliai gyventojai ir kad 102 iš jų žuvo.

„Dauguma šių civilių gyventojų žuvo nuo sprogstamųjų ginklų, turinčių didelį poveikio plotą – be kita ko, per apšaudymą iš sunkiosios artilerijos ir daugkartinio paleidimo raketų sistemų bei antskrydžius“, – sakė ji, įspėdama, kad „tikrieji skaičiai, būgštauju, yra gerokai didesni“.

„Milijonai civilių gyventojų, įskaitant pažeidžiamus ir vyresnio amžiaus asmenis, priversti glaustis įvairiose bombų slėptuvėse, tokiose kaip požeminės metro stotys, kad išvengtų sprogimų“, – kalbėjo M. Bachelet.

Jos duomenimis, Ukrainą jau paliko apie 368 tūkst. pabėgėlių, dar daugelis gyventojų yra perkelti Ukrainos viduje.

„Savo mintimis esu su jais ir kitais visame pasaulyje kenčiančiais žmonėmis“, – sakė komisarė.

„Raginimai dėl taikos ir žmogaus teisių, sklindantys iš žmonių visame pasaulyje, mums yra įspėjimas, kad mūsų ateitis neturi būti pasaulis, atsiskyręs nuo bendrai sutartų įsipareigojimų pagal tarptautinę žmogaus teisių teisę, taip pat nuo Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos“, – pridūrė ji.

Tokius komentarus M. Bachelet išsakė prasidedant pagrindinei JT Žmogaus teisių tarybos metinei sesijai. Jos pradžioje įvyko balsavimas dėl siūlymo vėliau šią savaitę rengti skubias diskusijas apie Rusijos invaziją.

Spėjama, kad debatus paprašęs surengti Kijevas pateiks rezoliuciją, kuria bus raginama ištirti Maskvos įvykdytus teisių pažeidimus Ukrainoje.

Rusija atmetė Ukrainos prašymą dėl debatų ir pareikalavo, kad dėl šio klausimo būtų balsuojama, tačiau didžioji dauguma iš 47 Tarybos narių pritarė Kijevo prašymui.

Ukrainos ambasadorė Ženevoje Jevhenija Filipenko pavadino Rusijos veiksmus išpuoliu prieš visą tarptautinę bendruomenę.

„Tai nėra ataka tik prieš Ukrainą – tai ataka prieš kiekvieną JT valstybę narę, prieš Jungtines Tautas ir principus, kuriems ginti ši organizacija buvo įkurta“, – pabrėžė diplomatė.

Pasak jos, per penkias dienas nuo invazijos pradžios žuvo jau daugiau nei 350 žmonių, įskaitant 16 vaikų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją