J. Bolsonaro atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją, patikino, kad Brazilija išliks neutrali įvykusio konflikto kontekste ir dar pridūrė, kad jo vadovaujama šalis ir Rusija – „praktiškai broliškos tautos“.

„Nestosime niekieno pusėn, toliau laikysimės neutraliai ir padėsime, kuo tik įmanoma, – pasakė J. Bolsonaro. – Didžiulė dalis Ukrainos žmonių kalba rusiškai.“

J. Bolsonaro pareiškė, kad sekmadienį dvi valandas kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tačiau, kaip patikslino šalies Užsienio reikalų ministerija, taip sakydamas Brazilijos prezidentas turėjo omenyje kiek anksčiau šį mėnesį įvykusį savo vizitą Maskvoje.

Pasak kraštutinių dešiniųjų pažiūrų J. Bolsonaro, kuris vasario 16 dieną su kontroversišku vizitu lankėsi Rusijoje ir susitiko su paskutines invazijos į Ukrainą detales dėliojusiu šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu, pareiškė, kad jo kolega iš Rusijos atskleidė jam kelis „slaptus“ su Ukraina susijusius klausimus.

J. Bolsonaras teigė nurodęs V. Putinui, kad Brazilija kare laikysis neutralios pozicijos, tačiau toliau pasisakys „už taiką“. „Nesirinksime pusių, – reporteriams sakė J. Bolsonaras. – Toliau laikysimės neutralumo ir kiek galėdami padėsime ieškant sprendimo.“

Prezidentas pridūrė, kad brazilai „nori taikos, tačiau negalime į čia atnešti (karo) padarinių“, ir priminė, jog Brazilija yra didelė rusiškų trąšų pirkėja.

Savo susižavėjimą V. Putinu praeityje išreiškęs J. Bolsonaras pastaruoju metu vengė kritikuoti Rusijos agresiją. Praėjusį ketvirtadienį jis pareiškė priekaištus savo paties viceprezidentui, kai šis nurodė, kad Brazilija nepritaria invazijai į Ukrainą.

Brazilijos prezidentas sekmadienį taip pat pareiškė, kad Brazilija aktyviai siekia sušvelninti Rusiją kritikuojančią Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, ir atkreipė dėmesį į tai, jog galutinėje dokumento versijoje žodis „smerkia“ buvo pakeistas į „apgailestauja“. Brazilija balsavo pritarti už šią rezoliucijos versiją, tačiau Rusija ją vetavo.

Nepaisant to, Brazilija nepasirašė Amerikos Valstybių organizacijos deklaracijos, kurioje buvo griežtai pasmerkta Rusijos invazija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją