Technologijų milžinės – „Facebook“ ir „Instagram“ patronuojančios įmonės – kibernetinio saugumo komanda teigė užblokavusi su Rusija susijusių netikrų paskyrų rinkinį, buvusį socialinės žiniasklaidos schemos, kuria siekiama pakenkti Ukrainai, dalimi. „Jie tvarkė svetaines, kurios prisistatė kaip nepriklausomi naujienų subjektai, ir kūrė netikras asmenybes socialinės žiniasklaidos platformose, įskaitant „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“, „YouTube“, „Telegram“, taip pat Rusijos „Odnoklassniki“ ir VK“, – tinklaraščio įraše teigė „Meta“.

Kai kuriais atvejais „jie naudojo profilio nuotraukas, kurios, mūsų nuomone, greičiausiai buvo sukurtos naudojant dirbtinio intelekto metodus.“

Nedidelis „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrų tinklas buvo nukreiptas į žmones Ukrainoje, naudojant įrašus, kad paskatintų žmones apsilankyti svetainėse, kuriose skelbiamos netikros naujienos apie šalies pastangas apsiginti nuo Rusijos invazijos. „Meta“ teigė nustačiusi tinklo ryšį su žmonėmis Rusijoje ir Ukrainoje, taip pat žiniasklaidos organizacijomis „NewsFront“ ir „SouthFront“ Kryme. JAV įvardijo „NewsFront“ ir „SouthFront“ kaip dezinformacijos priemones, kurios gauna įsakymus iš Rusijos žvalgybos tarnybų.

Šios organizacijos buvo tarp daugiau nei tuzino subjektų, kuriems Vašingtonas skyrė sankcijas už bandymą paveikti 2020 metų JAV prezidento rinkimus „Rusijos vyriausybės nurodymu“.

„Meta“ uždarė netikras paskyras ir užblokavo dalijimąsi interneto adresais, susijusiais su apgaule, per spaudos konferenciją sakė kovos su grėsmėmis direktorius Davidas Agranovichius. Pasak jo, suklastotos svetainės skelbė, kad Vakarai išdavė Ukrainą ir kad Ukraina yra žlugusi valstybė.

Tuo metu programišių grupė „Ghostwriter“, kuri, manoma, veikia iš Rusijos, pastarosiomis dienomis suaktyvino veiksmus prieš karinius veikėjus ir žurnalistus Ukrainoje, pranešė „Meta“ apsaugos komanda.

Įprasta „Ghostwriter“ taktika yra nukreipti į aukas „sukčiavimo“ elektroninius laiškus, kurie vilioja spustelėti apgaulingas nuorodas ir taip pavagiami prisijungimo duomenys. Anot „Meta“, „Facebook“ paskyrų klastojimo tikslas yra skleisti nuorodas į dezinformaciją, pavyzdžiui, „YouTube“ vaizdo įrašus, melagingai tvirtinančius, kad Ukrainos kariai pasiduoda Rusijos kariuomenei. „Mes ėmėmės veiksmų, kad apsaugotume paskyras, į kurias, mūsų nuomone, taikėsi šis grėsmės veikėjas“, – sakė „Meta“ saugumo politikos vadovas Nathanielis Gleicheris.

„Facebook“ penktadienį apribojo Rusijos valstybinės žiniasklaidos galimybes užsidirbti pinigų socialinės žiniasklaidos platformoje, kai Maskvos invazija į kaimyninę Ukrainą pasiekė Kijevo gatves. N. Gleicheris teigė, kad „Meta“ dar nepatiria jokio „Facebook“ slopinimo Rusijoje, nors šalis grasino taikyti platformai apribojimus, kai ši nesutiko atsisakyti faktų tikrinimo priemonių ir turinio perspėjimo žymėjimų valstybinės žiniasklaidos įrašuose.

Socialinės žiniasklaidos tinklai tapo vienu iš Rusijos invazijos į Ukrainą kovos frontų, čia kartais pateikiama klaidinama informacija, bet taip pat realiu laiku stebimas greitai besivystantis konfliktas, žymintis didžiausią per dešimtmečius geopolitinę krizę Europoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją