Apie naują draudimą keliauti vėlai sekmadienį paskelbė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas, sakęs, kad taip siekiama užkirsti kelią afganistaniečių sunkumams užsienyje.

Valstybių ar nevyriausybinių organizacijų organizuojamos evakuacijos uždraustos net šeimoms, savo jėgomis bandančioms išvykti iš šalies, dabar reikia „pateisinimo“ arba jos stabdomos. „Turiu aiškiai pasakyti, kad asmenys, kurie išvyksta iš šalies kartu su savo šeimomis ir neturi jokio pasiteisinimo (...), mes jiems užkertame kelią“, – vėlai sekmadienį per spaudos konferenciją sakė Z. Mujahidas.

Moterys taip pat negali skristi į užsienį, nebent lydimos vyriškos lyties giminaičių. Tai panašu į pernai įvestus vidaus apribojimus, draudžiančius moterims vienoms keliauti tarp miestų ir miestelių. „Jei jos (moterys) nori keliauti į užsienį, privalo turėti palydovą“, – sakė Z. Mujahidas. „Tai yra islamo šariato teisės tvarka“.

Tai paskelbta tą patį savaitgalį, kai Kabule ir kituose Afganistano miestuose buvo pradėtos „žmonių grobikų, vagių ir plėšikų“ paieškos – vadinamoji „valymo operacija“, vykdoma atskirai nuo kelionių priemonių.

Nauji kelionių apribojimai kelia nerimą dešimtims tūkstančių afganų, kuriems buvo pažadėtas prieglobstis užsienyje, nes per 20 metų trukusį Talibano sukilimą jie dirbo su JAV vadovaujamomis užsienio pajėgomis ar kitomis Vakarų organizacijomis. Daugiau nei 120 tūkst. afganistaniečių ir dvigubų piliečių buvo evakuoti iki rugpjūčio 31 d., kai pasitraukė paskutiniai JAV vadovaujami kariai, praėjus dviem savaitėms, kai Kabulą užėmė kietosios linijos islamistai. Tūkstančiai žmonių, turinčių panašius ryšius, vis dar yra Afganistane, desperatiškai mėginantys išvykti ir bijantys, kad Talibanas gali į juos nusitaikyti kaip į „kolaborantus“.

Pastaroji oficiali evakuacija oru buvo įvykdyta gruodžio 1 d., nors dar praėjusią savaitę organizuotos vilkstinės keliais vyko į Pakistaną.

Z. Mujahidas sakė, kad sprendimas uždrausti išvykimą buvo priimtas todėl, kad Talibanas gavo pranešimų apie tūkstančius afganų, „gyvenančių labai blogomis sąlygomis“ užsienyje. „Vyriausybė atsako už žmonių saugumą, todėl tai bus sustabdyta, kol negausime garantijos, kad jų gyvybėms negresia pavojus“, – sakė jis ir pridūrė, kad Talibanas niekada nežadėjo, jog evakuacija tęsis neribotą laiką. „Iš pradžių sakėme, kad amerikiečiai (...) gali paimti žmones, dėl kurių nerimauja (...) Tačiau šis pažadas nėra begalinis“.

Talibanui rugpjūtį užėmus Kabulą, Afganistanas pateko į ekonominę krizę, verčiančią išvykti net tuos, kurie nesusiję su buvusiu režimu. Tūkstančiai žmonių kasdien mėgina patekti į kaimyninį Iraną ieškodami darbo arba pasiekti Europą, tikėdamiesi prieglobsčio.

Tuo tarpu pirmadienį Kabule tęsėsi didžiulė saugumo operacija – talibai eina iš namo į namą ieškodami ginklų ir nusikaltėlių, kaltinamų dėl pastarojo meto plėšimų ir pagrobimų. „Valymo operacija“ sukėlė nerimą daugeliui, kurie baiminasi, kad bus taikiniai dėl savo ryšių su ankstesniu Vakarų remiamu režimu arba JAV vadovaujamomis užsienio pajėgomis.

Z. Mujahidas sakė, kad per operaciją pareigūnai jau aptiko dvi pagrobtas aukas ir taip pat išlaisvino dvi paaugles, kurias rado prirakintas grandinėmis rūsyje. Jis sakė, kad buvo paimta lengvoji ir sunkioji ginkluotė, sprogmenys, radijo įranga ir bepiločiai orlaiviai, taip pat kariuomenei ar vyriausybei priklausančios transporto priemonės. Pasak jo, buvo sulaikyti šeši asmenys, įtariami priklausantys grupuotei „Islamo valstybė“, taip pat devyni pagrobėjai ir 53 „profesionalūs vagys“. „Norime užtikrinti Kabulo gyventojus, kad šios operacijos nėra nukreiptos prieš paprastus žmones“, – sakė Z. Mujahidas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją