G7 grupei priklauso JAV, Vokietija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija, Kanada ir Japonija. Šiuo metu grupei pirmininkauja Vokietija. Konferencijoje dalyvavo ir Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytras Kuleba. Ministrai sutarė, „kad į šis akivaizdus pagrindinių pasaulio taikos ir tarptautinio saugumo principų pažeidimas, taip pat svarbiausių tarptautinės teisės normų pažeidimas negali likti be atsako“.

G7 ministrai atkreipė dėmesį į Rusijai ir Baltarusija inicijuotas plataus masto sankcijas ir paskelbė apie tolesnius žingsnius, jei Maskva nenutrauks karo prieš Ukrainą.

Kartu aptartos tolesnės paramos Ukrainai ir jos gyventojams priemonės, įskantant saugumo ir kibernetinę pagalbą bei paramą kovojant su dezinformacija. Grupė įsipareigojo didinti humanitarinę pagalbą atsižvelgiant į poreikius. Humanitarinės pagalbos personalui turi būti suteiktas greitas, saugus ir nekliudomas patekimas į teritorijas. Be to, šis personalas bei vidaus pabėgėliai visoje šalyje turi būti apsaugoti, reikalavo ministrai.

G7 ministrai pabrėžė, kad nebus pripažįstamieji jokie statuso pakeitimai, pasiekti Rusijos agresija. Bus glaudžiai derinami veiksmai, „kad būtų garantuotas platus ir stiprus nepateisinamų Rusijos veiksmų pasmerkimas“. Ministrai paragino visas JT nares užimti aiškią poziciją dėl Rusijos agresijos ir jos veiksmus pasmerkti ypač JT Generalinėje Asamblėjoje bei Žmogaus teisių taryboje.

JT nubalsavo už neeilinės Generalinės Asamblėjos sesijos sušaukimą dėl Ukrainos

Jungtinių Tautų (JT). Saugumo Taryba sekmadienį balsavimu pritarė pasiūlymui sušaukti neeilinę Generalinės Asamblėjos sesiją, skirtą aptarti Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Posėdis bus sušauktas pirmadienį, o jame visi 193 pasaulinės organizacijos nariai turės galimybę pareikšti savo nuomonę apie invaziją.

Rusija balsavo prieš rezoliuciją, tačiau pagal JT nuostatas ji neturėjo veto teisės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją