Kinija ir Rusija reikšmingai sustiprino savo ryšius po 2014 metais Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir dėl to Vakarų paskelbtų sankcijų.

Auganti Azijos milžinė taip pat ėmė pirkti daugiau rusiškos produkcijos ir maždaug 30 proc. Rusijos naftos bei dujų dabar parduodama Kinijai.

Rusijai ketvirtadienį įsiveržus į Ukrainą, mažiausiai du iš didžiausių Kinijos valstybinių bankų, ICBC ir „Bank of China“, ėmėsi riboti Rusijos produkcijos pirkimo finansavimą, pranešė „Bloomberg“.

Toks sprendimas priimtas baiminantis, kad finansavimas gali būti suprastas kaip parama Maskvos invazijai ir išprovokuoti JAV bei jų sąjungininkių sankcijas, remdamasi nenurodytais šaltiniais pranešė agentūra.

Pranešime sakoma, kad ribojimai gali būti laikini.

ICBC yra didžiausias pasaulio bankas pagal turtą, o „Bank of China“ yra didžiausias Kinijos komercinis bankas valiutų prekybai.

JAV sankcijos potencialiai galėtų atriboti šiuos bankus nuo dolerio.

Ketvirtadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėta invazija į Ukrainą išprovokavo tarptautinių sankcijų Maskvai bangą. Daugiausiai jų įvedė Vakarų valstybės.

Vašingtonas, be kitų dalykų, paskelbė sankcijas energijos milžinei „Gazprom“ ir kitoms didelėms rusų kompanijoms. Jos nebegalės rinkti pinigų Vakarų finansų rinkose.

Kinija dėl Ukrainos konflikto balansuoja ant diplomatinės bedugnės krašto ir nenori tiesiogiai prieštarauti savo sąjungininkei Rusijai.

Anksčiau šį mėnesį lankydamasis Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse V. Putinas pasirašė svarbių susitarimų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

Be kitų dalykų, abi šalys sutarė stiprinti bendradarbiavimą finansų sektoriuje ir dėl gamtinių dujų tiekimo.

Tačiau nors nepasmerkė invazijos į Ukrainą, Pekinas nepareiškė ir visiškos paramos.

Kinija penktadienį susilaikė per balsavimą dėl Jungtinių Tautų rezoliucijos Rusijos agresijai prieš Ukrainą pasmerkti. Rezoliuciją, kuria Rusijos taip pat būtų reikalaujama nedelsiant išvesti savo pajėgas iš Ukrainos, rusai vetavo.

Šeštadienį Kinijos ambasada Ukrainoje patarė savo piliečiams „susilaikyti... nuo atpažinimo ženklų demonstravimo“, nors prieš kelias dienas rekomendavo iš Kijevo išvykstantiems kinams savo transporto priemones aiškiai pažymėti Kinijos vėliavomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją