Keli šimtai ESBO stebėtojų iš dešimčių valstybių šiuo metu yra įstrigę Ukrainoje, nes didžiausiai pasaulyje saugumo organizacijai auštant pradėtos invazijos mastas, regis, buvo netikėtas.

„Dėl tebesitęsiančių kovų ir prastėjančios saugumo situacijos Ukrainoje... nusprendžiau kuo greičiau laikinai evakuoti visus tarptautinės misijos narius iš Ukrainos“, – sakoma ESBO generalinės sekretorės Helgos Schmid (Helgos Šmid) pareiškime.

Ji gyrė „ESBO darbuotojų įsipareigojimą ir drąsą“ nuo kovų Ukrainoje pradžios 2014 metais, „mūsų nešališkas akis ir ausis visoje šalyje“.

Maskva 2014-aisiais sutiko su ESBO stebėtojų atsiuntimu stebėti ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje, kur prokremliški separatistai Luhansko ir Donecko regionuose kovojo su Ukrainos pajėgomis.

Stebėtojai dirbo įvairiose vietose ir kasdien skelbdavo ataskaitas. Jie buvo vieninteliai neutralūs įvykių liudininkai.

ESBO, 8-ajame dešimtmetyje pradėjusi forumą Rytų ir Vakarų dialogui, turi 57 šalis nares trijuose žemynuose, įskaitant Jungtines Valstijas ir kitas NATO sąjungininkes, Rusiją, Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės