Rusijai pradėjus atvirą plataus masto konfliktą prieš Ukrainą ir pasaulio lyderiams sprendžiant dėl sankcijų, JAV prezidentas Joe Bidenas kreipėsi į tautą.

„Rusijos kariuomenė pradėjo brutalią Ukrainos žmonių ataką, be provokacijos, be priežasties“, – paaiškino JAV prezidentas pažymėjęs, kad Vladimiras Putinas tą planavo mėnesiais ir tai viską pasako apie jo intencijas.

J. Bidenas piktinosi, kad V. Putinas atmetė bet kokias geras kitų valstybių intencijas, ši agresija negali likti neatsakyta. Prezidentas kaltino Rusiją fabrikuojant naujienas apie Ukrainą, esą ši gali naudoti cheminius ginklus ar daryti kitus nusikaltimus.

„Mes buvome skaidrūs, su pasauliu mes dalijomės atvira informacija. <...> Putinas yra agresorius. Putinas pasirinko šį karą, ir dabar jis ir jo šalis turi prisiimti pasekmes“, – dėstė J. Bidenas.

Jis nurodė, kad naujos sankcijos iš esmės apribos eksportą į Rusiją, kad kuo labiau kirstų šaliai ilguoju laikotarpiu, ir kuo mažiau žeistų partnerius. Rusijai bus apribota prieiga prie rinkų doleriais, svarais, eurais, jenomis, o koalicija prieš Rusiją sudaro daugiau nei pusę pasaulio ekonomikos.

JAV užblokuos keturis pagrindinius bankus ir jų turtas bus įšaldytas. Tai apima VTB, kuris turi 250 mlrd. dolerių turto.

Sankcijos nutaikytos į Rusijos elitą, kurie asmeniškai pelnosi iš Kremliaus politikos.

„Tai žmonės, kurie asmeniškai gavo naudos iš Kremliaus politikos, ir jie turėtų pasidalyti patiriamu skausmu“, – sakė jis.

„Kai kurie poveikiai ateis per laikotarpį. Mažinant Rusijos prieigas prie finansų ir technologijų“, – tęsė prezidentas.

J. Bidenas tikisi, kad sumažins perpus Rusijos aukštų technologijų importą, tai kirs aukštų technologijų pramonei, įtraukiant ir kosmoso programą.

J. Bidenas pažymėjo, kad bus stiprinama Rytinių Europos valstybių apsauga.

„Mūsų pajėgos neįsitrauks į konfliktą su Rusija Ukrainoje, mūsų pajėgos nekariaus. Tačiau jos užtikrins NATO partnerių Rytuose saugumą“, – pažymėjo J. Bidenas ir patikino, kad bet kurios NATO šalies užpuolimas reikš viso NATO užpuolimą.

Prezidentas pabrėžė, kad nurodė dar daugiau pajėgų perkelti į Vokietiją, ir paruošti daugiau pajėgų, jei jų prireiktų ginti NATO šalis.

Paklaustas, ar mano, kad rusai gali eiti toliau negu į Ukrainą, J. Bidenas atsakė „Taip“.

Paskelbtos sankcijos: be SWIFT ir paties Putino

JAV prezidento Rusijai pristatytos sankcijos yra šios:

  • Apriboti Rusijos galimybes vykdyti verslą, pritraukti lėšas doleriais, eurais, svarais sterlingų, ir Japonijos jenomis.
  • Apriboti galimybę finansuoti ir augti Rusijos Kariuomenei.
  • Apriboti galimybę gauti ir varžytis aukštųjų technologijų srityje.
  • JAV įveda sankcijas JAV bankas, kurie kartu turi trilijono JAV dolerių turtą, jų turtas bus įšaldytas.


Tačiau žurnalistams liko neatsakyta, kodėl sankcijų nesulaukė pats Putinas asmeniškai, kodėl Rusija neatjungta nuo SWIFT tarpautinių mokėjimų sisrtemos. J. Bidenas tikino, kad sankcijos pranoksta atjungimą nuo SWIFT, ir reikia pažiūrėti, ar jos veiks.

„Tokia galimybė visuomet yra, bet dabar tai nėra pozicija, kurią nori užimti likusi Europa“, – teigė J. Bidenas. Jis pažymėjo, kad ir asmeninės sankcijos V. Putinui ateityje išlieka galimybe, bet nepatikslino, kodėl tokių sankcijų dabar neįvedė.

Didžiausias Rusijos bankas „Sberbank“ kartu su 25-iomis susijusiomis organizacijomis bus atjungti nuo JAV finansų sistemos, jam priklauso trečdalis Rusijos bankininkystės rinkos. „VTB Bank“ ir 20 jo padalinių bus pritaikytos „viską blokuojančios sankcijos, taip pat ir dar trims Rusijos bankams: „Bank Otkritie“, „Sovcombank OJSC“ ir „Novikombank“.

Galimybės prieiti prie kapitalo ir paskolų neteks 13 didelių Rusijos valstybės valdomų kompanijų: „Sberbank“, „AlfaBank“, „Credit Bank of Moscow“, „Gazprombank“, „Russian Agricultural Bank“, „Gazprom“, „Gazprom Neft“, „Transneft“, „Rostelecom“, „RusHydro“, „Alrosa“, „Sovcomflot“ ir Rusijos geležinkeliai.

Sankcijos Rusijos elitui ir šeimos nariams apima šiuos asmenis: Rusijos prezidento specialiųjį įgaliotinį aplinkosaugos klausimais Sergejų Ivanovą bei jo sūnų, Saugumo Tarybos sekretorių Andrejų Patruševą ir sūnų Nikoląjų, „Rosneft“ vadovą Igorį Sečiną ir sūnų Ivaną, Andejų Puchkovą, Jurijų Solvievą ir jo dvi NT kompanijas, Galiną Uljutiną ir Aleksandrą Vedyakiną.

Sankcijos apims ir Rusijos kariuomenę, technologinių produktų ar paslaugų importą.

JAV iždas dėl karo Ukrainoje įvedė sankcijas ir 24 fiziniams ir juridiniams asmenims iš Baltarusijos. Į sąrašą pateko Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas ir Saugumo Tarybos sekretorius, buvęs Generalinio štabo viršininkas Aleksandras Volfovičius.

JAV uždraudė amerikiečių investuotojams pirkti naujas „Gazprom“, „Rostelecom“, „RusHydro“, „Alrosa“, „Sovcomflot“, Rusijos geležinkelių, taip pat „Alfa-Bank“ ir „Moscow Credit Bank“ akcijas. Draudimas taikomas skoliniams įsipareigojimams, kurių terminas ilgesnis nei 14 dienų.

Nebežada kalbėtis su Putinu

Prezidentas J. Bidenas pasakė, kad neturi planų toliau kalbėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai jis pradėjo karinę ataką.

„Putino agresija prieš Ukrainą Rusijai kainuos brangiai, ekonomiškai, ir strategiškai. <...> Putinas bus išstumtas iš tarptautinės erdvės. <...> Putino pasirinkimas pradėti nepateisinamą karą su Ukraina, padarys Rusiją silpnesne, o visą kitą pasaulį stipresnį“, – kalbėjo J. Bidenas.

JAV ir pasaulis nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų nematė tokios atviros ir tokio masto agresijos prieš nepriklausomą valstybę, rašo CNN.

Anksčiau tviteryje J. Bidenas pasidalijo žinute, kad kartu su G7 valstybių lyderiais sutarta judėti į priekį dėl „žlugdančių“ sankcijų paketo ir kitų ekonominių priemonių, kad Rusijai atsakytų už agresiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės