A. Danilovo teigimu, nepaprastąją padėtį Ukrainoje planuojama įvesti 30-iai dienų, ji gali būti pratęsta dar 30-iai dienų.

Įsigaliojus šiai priemonei, kurią dar turės patvirtinti parlamentas, visoje šalyje, be kita ko, bus rengiamos intensyvesnės transporto priemonių ir dokumentų patikros.

A. Danilovas patikslino, kad Donecko ir Luhansko srityse vykdoma Jungtinių pajėgų operacija, todėl ten galioja ypatingas teisinis režimas.

„Kalbant apie Donecko ir Luhansko sritis, ten įvestas atskiras režimas, kurį reglamentuoja mūsų teisės aktai. Šios sritys yra truputį kitoje teisinėje zonoje. Todėl jose nepaprastoji padėtis neįvedama, deja, ji buvo įvesta jau seniai, nuo 2014-ųjų. Likusioje šalies teritorijoje, dar kartą pabrėžiu, atsižvelgiant į tuos klausimus ir grėsmes, kurių gali kilti tam tikrose teritorijose, bus įvedama griežtesnio arba laisvesnio pobūdžio nepaprastoji padėtis“, – papasakojo A. Danilovas.

Pasak jo, kiekvienas Ukrainos regionas galės pasirinkti, kokias konkrečias priemones taikyti, „priklausomai nuo to, kiek jos gali būti būtinos“.

„Kas tai galėtų būti? Galėtų būti papildomų viešosios tvarkos užtikrinimo [priemonių], – nurodė NSGT sekretorius. – Tai galėtų apimti tam tikro transporto ribojimą, sustiprintas transporto priemonių patikras ar prašymus žmonėms parodyti vieną ar kitą dokumentą.“

Šias priemones O. Danilovas pavadino prevencinėmis ir nurodė, kad jos radikaliai nepaveiks ukrainiečių gyvenimo.

Į klausimą, ar bus skelbiama komendanto valanda, NSGT sekretorius atsakė, kad tokį sprendimą galės priimti regionai, atsižvelgdami į savo situaciją.

Jis taip pat sakė, kad karo padėtis Ukrainoje bus paskelbta tik esant būtinybei, o kol kas tokio sprendimo nėra.

Ukraina taip pat įveda papildomų apribojimų teritorijose, besiribojančiose su Rusija, Baltarusija ir Donbasu, bei pajūryje, feisbuke nurodė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Keletas apribojimų: draudžiama į pasienio zoną atvykti nakties metu; draudžiamas bet kokių plaukiojimo priemonių išplaukimas iš jų bazavimosi vietos; draudžiama judėti keliais (draudimas negalioja kariams, jėgos struktūrų darbuotojams, žemės ūkio technikai), kurie nepažymėti kelių registre ir veda prie valstybės sienos“, – teigiama Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime.

Taip pat draudžiama: užsieniečiams atvykti į pasienio zonas, naudoti radijo stoteles ir bepiločius skraidančius aparatus bei judėti jūros pakrante.

Ukrainos kariuomenė trečiadienį paskelbė įsakymą mobilizuoti rezervistus, Rusijai įsakius savo pajėgoms rengtis separatistų kontroliuojamų rytinių Ukrainos teritorijų užėmimui.

Šis raginimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Rusijos aukštieji parlamento rūmai suteikė prezidentui Vladimirui Putinui leidimą siųsti „taikdarius“ į Donecko ir Luhansko regionus.

„Bus šaukiami rezervistai nuo 18 iki 60 metų... Šaukimas prasidės šiandien. Maksimalus tarnybos laikas – vieni metai“, – rašoma Ukrainos sausumos pajėgų pranešime, paskelbtame „Facebook“ tinkle.

Ukraina turi daugiau nei 200 tūkst. rezervistų, tarp kurių daugiausia asmenų, tarnavusių kariuomenėje pirmuosius kelerius metus po aštuonerius metus trunkančio karo su Rusijos remiamais separatistais pradžios.

Prezidento Volodymyro Zelenskio pasirašytame įsake nurodoma, kad atsargos karininkai ir puskarininkiai „tarnaus kariniuose daliniuose ir pagal specializaciją“, kurią turėjo anksčiau.

„Jeigu atsargos karys dėl vienokių ar kitokių įstatyme nustatytų priežasčių negali būti pašauktas, jis turi asmeniškai pateikti aiškinamąjį dokumentą“, – priduriama jame.

„Neatvykus ar nepaisant šaukimo gali būti taikoma administracinė ir baudžiamoji atsakomybė“, – perspėjama prezidento įsake.

Konflikto zonoje Rytų Ukrainoje tarptautiniai stebėtojai vėl registravo daugiau kaip 1 000 sprogimų. Ypač daug jų griaudėjo Luhansko regione, kur, anot Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos, suskaičiuoti 1 224 „paliaubų pažeidimai“, įskaitant 1 149 sprogimus. Donecko regione fiksuoti 703 pažeidimai ir 332 sprogimai, Ukrainoje pranešė ESBO. Skaičiai jau kelias dienas yra dideli. Stebėtojai pasakoja apie sugriautus pastatus Ukrainos institucijų kontroliuojamoje regiono dalyje.

Konflikto zonoje Vakarų remiami vyriausybiniai daliniai kovoja su prorusiškais separatistais. Abu pusės kaltina viena kitą dėl smurto eskalacijos. Vyriausybinės pajėgos pranešė apie vieną žuvusį karį ir šešis sužeistuosius. Separatistai skelbia praradę vieną kovotoją, penki buvo sužaloti. Be to, esą žuvo penki civiliai. Šios informacijos patvirtinti neįmanoma.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį separatistines teritorijas Luhanską ir Donecką pripažino nepriklausomomis valstybėmis ir pažadėjo joms karinę paramą.

Aštuonerius metus Rytų Ukrainoje vykstantis konfliktas, JT vertinimu, iki šiol pražudė per 14 000 žmonių, dauguma jų – separatistinėse teritorijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)