Tai jis esą pareiškė ir per pokalbį telefonu su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu.

Vengrija Europos Sąjungos valstybių Nuolatinių atstovų komiteto (COREPER) posėdyje nepritarė sankcijų Rusijai paketui, kurį Briuselis ruošiasi priimti reaguodamas į Maskvos sprendimą pripažinti separatistinių darinių nepriklausomybę, antradienį pranešė televizija CNBC.

„Visos šalys atvirai palaiko naujas sankcijas Rusijai, išskyrus vieną – Vengriją. Jie pabrėžia dialogo svarbą“, – sakė vienas Europos Sąjungos diplomatas, kurį cituoja CNBC.

Anksčiau antradienį Prancūzijos atstovybė ES Taryboje pranešė, kad baigėsi pirmasis Nuolatinių atstovų komiteto posėdis, kuriame ES ambasadoriai išreiškė pasiryžimą „priimti tikslinių sankcijų prieš tuos, kurie dalyvauja“ Rusijos veiksmuose prieš Ukrainą. Numatyta, kad antrasis nuolatinių ES atstovų susitikimas įvyks vėliau antradienį.

Tuo metu Vakarų žiniasklaida praneša, jog Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui sakė, kad Budapeštas prisijungs prie „bendros ES pozicijos dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto“.

Antradienį ES valstybių užsienio reikalų ministrai rengia skubų posėdį, kur priims sprendimą dėl Europos atsako į Rusijos sprendimą pripažinti dviejų separatistinių darinių Ukrainos rytuose nepriklausomybę ir pasiųsti į jų teritoriją savo karių,

„Žinoma, mūsų atsakas bus sankcijų forma; dėl jų masto nuspręs ministrai... Esu tikras, kad bus vieningas sprendimas“, – paskelbė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Jis priminė, kad Europos Sąjungoje sankcijų priėmimas yra ES Tarybos kompetencija.

V. Putinas pirmadienį pripažino Rytų Ukrainos separatistų paskelbtų darinių, nuo 2014 metų kovojančių su Kijevo vyriausybės pajėgomis, nepriklausomybę. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis pareiškė, jog bendrija „reaguos sankcijomis prieš asmenis, susijusius su šiuo neteisėtu veiksmu“.

V. Orbanas palaiko draugiškus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Jis viešai kritikavo ligšiolines ES sankcijas Rusijai, įvestas dėl Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos. Jos „neveiks“, yra sakęs vengrų premjeras. Tačiau Vengrija visad palaikė sprendimus dėl sankcijų.

R. T. Erdoganas: Rusijos sprendimas pripažinti Ukrainos separatistus – „nepriimtinas“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pasmerkė kaip „nepriimtiną“ Rusijos sprendimą pripažinti dviejų separatistinių regionų Ukrainos rytuose nepriklausomybę, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Laikome šį sprendimą nepriimtinu“, – sakė R. T. Erdoganas, šiuo metu viešintis Senegale.

„Raginame suinteresuotas šalis elgtis vadovaujantis sveiku protu ir laikytis tarptautinės teisės“, – pridūrė jis.

R. T. Erdoganas, palaikantis draugiškus ryšius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, neseniai siūlė abiejų šalių vadovams susitikti derybų Turkijoje.

Anksčiau šį mėnesį jis lankėsi Kijeve, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Pasak R. T. Erdogano, tąsyk V. Zelenskis palankiai įvertino Ankaros iniciatyvą surengti trišalį viršūnių susitikimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsakymo į šį siūlymą nepateikė, Kremliui neslepiant pykčio dėl NATO narės Turkijos sprendimo parūpinti Kijevui kovinių dronų.

Čekijos premjeras: Europa yra per žingsnį nuo karo

Čekijos premjeras Petras Fiala perspėja, kad Europa yra per žingsnį nuo karo.

Sakydamas kalbą savo šalies parlamente Prahoje, jis pasmerkė Rusijos sprendimą pripažinti dviejų Ukrainos separatistinių regionų nepriklausomybę kaip „agresiją prieš suverenią valstybę“. P. Fiala kartu pasisakė už bendras Europos Sąjungos (ES) sankcijas Maskvai.

Čekijos premjeras taip pat kalbėjo apie klaidą, kad Vakarai 2014-aisiais po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos nesiėmė pakankamai ryžtingų veiksmų. P. Fiala pabrėžė, kad visi, kurie tiki, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pastangos atkurti Sovietų Sąjungą pasibaigs Rytų Ukrainoje, yra naivūs.

Čekija yra išreiškusi savo pasirengimą padėti NATO sustiprinti Aljanso rytinį flangą. Tačiau tuo pat metu šalis rengiasi galimiems krizės scenarijams, pavyzdžiui, energetikos išteklių tiekimo iš Rusijos pabaigai ar pabėgėlių bangai iš Ukrainos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)