„Rytoj planuojame paskelbti naujų sankcijų Rusijai, reaguodami į šiandien priimtus Maskvos sprendimus ir veiksmus. Šį paskelbimą koordinuojame su sąjungininkais ir partneriais“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas Baltųjų rūmų atstovas.

Tokia žinia nuskambėjo JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) jau paskelbus sankcijas dviem Maskvos remiamoms Dobaso regiono separatistų teritorijoms, kurias anksčiau pripažino V. Putinas – „Luhansko liaudies respublikai“ (LLR) ir „Donecko liaudies respublikai“ (DLL).

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės smerkia šį Kremliaus žingsnį kaip provakarietiškos Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą.

Tačiau vienas aukšto rango JAV pareigūnas anksčiau atsisakė patikslinti, ar V. Putino įsakymas rusų ginkluotosioms pajėgoms Donbase vykdyti „taikos palaikymo“ operaciją yra laikomas tikra invazija, dėl kurios Maskvai būtų taikomos daug platesnės ir griežtesnės Vakarų sankcijos.

„Ketiname įvertinti, ką padarė Rusija“, – sakė pareigūnas žurnalistams. Jis pabrėžė, kad rusų pajėgos jau aštuonerius metus yra slapta dislokuotos separatistinėse teritorijose.

„Rusijos karių perkėlimas į Donbasą nebūtų naujas žingsnis, – pažymėjo jis. – Toliau tęsime diplomatiją, kol neriedės tankai“.

Kremlius kelias savaites neigė planus pulti Ukrainą, bet tuo pat metu prie kaimyninės šalies iš trijų pusių telkė milžiniškas karines pajėgas bei sunkiąją ginkluotę.

Savo kalboje, kurioje Vakarus kaltino verčiant Ukrainą antirusišku bastionu, V. Putinas pareiškė pripažįstantis apsišaukėliškų Donbaso „respublikų“ nepriklausomybę.

Vėliau Kremliaus šeimininkas pavedė Rusijos kariuomenei „palaikyti taiką“ regione, nors daugiau informacijos apie tolesnius pajėgų manevrus nebuvo paskelbta.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Vakaruose įspėja, kad plataus masto Rusijos įsiveržimas į Ukrainą išprovokuotų skaudžias ekonomines sankcijas.

Iš pradžių reaguodamas santūriai, J. Bidenas pasirašė įsaką, „JAV piliečiams uždraudžiantį naujas investicijas, prekybą ir finansavimą į vadinamuosius DLR ir LLR regionus Ukrainoje, iš jų arba juose“, pirmadienį pranešė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

Pasak jos, įsakas „suteiks įgaliojimus įvesti sankcijas bet kuriam asmeniui, pasiryžusiam veikti šiose Ukrainos teritorijose“.

J. Psaki pridūrė, kad šios priemonės yra atskirtos nuo platesnių Vakarų sankcijų, kurios būtų paskelbtos, „jeigu Rusija toliau veržtųsi į Ukrainą“.

Rytų Ukrainos separatistų ryšiai su JAV piliečiais jau dabar yra itin riboti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)