Per televizijos „Rossija 24“ tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip V. Putinas per ceremoniją Kremliuje pasirašo įsakus dėl nepriklausomybės pripažinimo su separatistų lyderiais – Donecko „liaudies respublikos“ vadovu Denisu Pušilinu ir atitinkamo darinio Luhansko srityje lyderiu Leonidu Pasečniku.

Be to, V. Putinas su D. Pušilinu ir pasirašė „dvišales“ draugystės ir tarpusavio pagalbos sutartis.

„Sveikinu jus“, – baigiantis ceremonijai Kremliaus vadovas pasakė separatistų lyderiams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau pirmadienio vakare informavo Vokietijos ir Prancūzijos lyderius Olafą Scholzą ir Emmanuelį Macroną, kad artimiausiu metu jis planuoja pasirašyti dekretą dėl DLR ir LLR pripažinimo. Apie tai pranešė Kremlius, praneša „Interfax“.

Pirmadienio popietę įvyko Rusijos Federacijos Saugumo Tarybos posėdis. Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė pripažinti DLR ir LLR nepriklausomybę, sakydamas, kad Ukrainai „nereikia šių teritorijų“. Šiam pasiūlymui pritarė visi susitikimo dalyviai.

Vladimiras Putinas

Anksčiau V. Putinas sakė, kad sprendžiant krizę Ukrainos rytuose jis palaiko Minsko susitarimų laikymąsi. Juose DLR ir LLR teritorijos laikomos Ukrainos dalimi. Tačiau pirmadienio popietę ir pats V. Putinas pareiškė, kad nebetiki Minsko susitarimu.

E. Macronas ir R. Scholzas „išreiškė nusivylimą šiuo įvykiu. Taip pat jie nurodė esantys pasirengę tęsti derybas“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Po šios Kremliaus žinios V. Putinas netrukus kreipėsi į Rusijos visuomenę ir jai paaiškino savo sprendimo motyvus.

V. Putinas beveik valandos trukmės savo kalboje ypač daug dėmesio skyrė istorijai ir ja remdamasis bandė įrodyti, kad Krymas visais laikais priklausė Rusijai.

Savo sprendimą pripažinti separatistines respublikas V. Putinas taip pat aiškino tuo, kad Donbase situacija jau esą „kritinė“.

Jis taip pat aiškino, kad Ukrainą sukūrė bolševikai ir pagrasino jai parodyti, „ką reiškia tikra dekomunizacija“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pranešė sušaukęs savo pagrindinius padėjėjus kariuomenėje ir saugumo tarnybose, aukšto rango Rusijos pareigūnams paraginus prezidentą Vladimirą Putiną pripažinti dviejų separatistinių darinių Rytų Ukrainoje nepriklausomybę.

„Atsižvelgdamas į pareiškimus, išsakytus Rusijos Federacijos saugumo tarybos susitikime, skubiai surengiau konsultacijas su [Prancūzijos prezidentu] Emmanueliu Macronu ir Olafu Scholzu bei sušaukiau Nacionalinę saugumo ir Nacionalinę gynybos tarybas“, – sakoma V. Zelenskio tviterio pranešime.

Prorusiški separatistai

Prancūzijos prezidentas E. Macronas pirmadienį sušaukė savo šalies gynybos ir saugumo tarybą, kad būtų įvertinta padėtis Ukrainoje, pranešė jo biuras.

E. Macrono vadovaujamos tarybos posėdis, kuriame dalyvauja nedidelis skaičius svarbių ministrų, surengtas Kremliui pareiškus, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažins Rytų Ukrainos atskilusių separatistinių vadinamųjų respublikų nepriklausomybę.


Anksčiau pirmadienį E. Macronas vėl kalbėjosi su V. Putinu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pranešė prezidentūra. Jis taip pat du kartus kalbėjosi su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, taip pat su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles‘iu Micheliu ir Europos Komisijos vadove Ursula Von der Leyen. „Tolimesni kontaktai tęsis visą vakarą“, – pranešė Eliziejaus rūmai.

Denisas Pušilinas

Dar iki V. Putino pokalbio su Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais, Europos Sąjunga tvirtino, jog yra pasiruošusi reaguoti, jeigu Rusijos prezidentas pripažins Ukrainos separatistų įkurtus darinius nepriklausomomis valstybėmis. Tai pirmadienį sakė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Raginame prezidentą Putiną gerbti tarptautinę teisę ir Minsko susitarimus, taip pat tikimės, kad jis nepripažins Luhansko ir Donecko sričių nepriklausomybės“, – po susitikimo Briuselyje su ES užsienio reikalų ministrais sakė J. Borrellis.

„Esame pasiruošę reaguoti kaip stiprus, vieningas frontas, jeigu jis nuspręstų taip padaryti“, – pridūrė ES diplomatijos vadovas.

„Jeigu pripažinimas bus, pateiksiu sankcijų [projektą], ir ministrai nuspręs“, – pabrėžė J. Borrelis.

Vladimiras Putinas

Jam kalbant Kremlius ir pranešė, kad V. Putinas ketina pripažinti separatistų įkurtas Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienio vakarą pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą pripažinti Maskvos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje nepriklausomybę ir perspėjo, kad bendrija ir jos sąjungininkės į tai sureaguos tvirtai.

Leonidas Pasečnikas

„Dviejų separatistinių teritorijų Ukrainoje pripažinimas yra akiplėšiškas tarptautinės teisės, teritorinio Ukrainos vientisumo ir Minsko susitarimų pažeidimas“, – rašoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio vienoduose įrašuose tviteryje.

„ES ir jos partnerės reaguos vieningai, tvirtai ir ryžtingai, solidarizuodamosios su Ukraina“, – pridūrė jie.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį taip pat pasmerkė Rusijos sprendimą pripažinti Maskvos remiamas separatistines teritorijas Ukrainoje, pavadindamas tai „šlykščiu Ukrainos suvereniteto ir vientisumo pažeidimu“.

B. Johnsonas pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą laiko „Minsko proceso ir Minsko susitarimų atsisakymu“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį taip pat pasmerkė Rusijos prezidento V. Putino sprendimą pripažinti Rytų Ukrainoje įsitvirtinusių prokremliškų separatistų įkurtas „liaudies respublikas“ ir sakė, kad toks žingsnis pažeidžia Maskvos pasirašytas tarptautines sutartis.

„Smerkiu Rusijos sprendimą pripažinti apsišaukėliškas Donecko liaudies respubliką ir Luhansko liaudies respubliką. Tai dar labiau kenkia Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, žlugdo pastangas išspręsti konfliktą ir pažeidžia Minsko susitarimus, kurių šalis yra Rusija“, – sakoma J. Stoltenbergo pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)