„Suprantame, kad nėra perspektyvų“ įgyvendinti 2015 metų Minsko taikos susitarimus, savo saugumo tarybai pareiškė V. Putinas. Dėl jų buvo susitarta Baltarusijos sostinėje, siekiant nutraukti Ukrainos armijos ir Maskvos remiamų separatistų kovas Ukrainos rytuose.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad dabartinė Ukrainos valdžia nesiruošia laikytis Minsko susitarimų ir apie tai kalba aukščiausiu lygmeniu.

„Šiandieninė Kijevo valdžia nė nesiruošia jo (Minsko susitarimų priemonių paketo) vykdyti. Maža to, ji apie tai ne kartą pareiškė viešai – ir dar pačiu aukščiausiu valstybiniu lygiu: ir užsienio reikalų ministrų, ir Saugumo tarybos lygmeniu“, – kalbėjo V. Putinas neeiliniame Valstybės saugumo tarybos posėdyje.

„Visiems aišku: niekas tikrai nieko nedarys pagal šį Minsko priemonių paketą“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Nors, anot jo, „Rusija dėjo ir tebededa pastangas, kad visi sudėtingi, tragiški įvykių raidos momentai būtų išspręsti taikiomis priemonėmis“.

„Na štai, šiandien turime tai, ką turime“, – kalbėjo Rusijos vadovas.

V. Putinas pabrėžė, kad šios dienos Rusijos Saugumo tarybos posėdžio tikslas – „išklausyti kolegų ir nustatyti tolesnius žingsnius šia kryptimi, turint galvoje DPR ir LPR (niekieno nepripažintų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ vadovų) prašymus pripažinti jų suverenitetą ir Valstybės Dūmos nutarimą ta pačia tema“.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas tvyrant didelei įtampai dėl Maskvos pajėgų, sutelktų prie sienos su Ukraina, ir Vakarams nuogąstaujant, kad Kremliaus gali bet kuriuo metu pradėti invaziją į kaimyninę šalį.

V. Putinas per Valstybės saugumo tarybos neeilinį posėdį sakė, kad Maskva nesvarsto galimybės prisijungti Rytų Ukrainos separatistų kontroliuojamų teritorijų, bet gali pripažinti jų nepriklausomybę, pareiškė

Šis V. Putino komentaras buvo atsakas į Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovo Sergejaus Naryškino pareiškimą, kad jis palaiko „Donecko ir Luhansko liaudies respublikų priėmimą į Rusijos Federacijos sudėtį“.

„Mes apie tai nekalbame. Mes to neaptarinėjame, – pareiškė V. Putinas. – Kalbame apie jų nepriklausomybės pripažinimą arba nepripažinimą.“

Rusija pirmadienį nuspręs dėl Donbaso separatistų pripažinimo

V. Putinas nurodė, kad Maskva pirmadienį nuspręs, ar patenkins Rytų Ukrainoje įsitvirtinusių prokremliškų separatistų prašymą pripažinti jų įkurtų „liaudies respublikų“ suverenitetą.

„Aš jūsų nuomonę išgirdau, sprendimas bus priimtas šiandien“, – V. Putinas sakė per pirmadienį sušauktą neeilinį Valstybės tarybos posėdį, kurio dalyviai ragino pripažinti Donbaso separatistinių darinių nepriklausomybę.

Prorusiški separatistai, kontroliuojantys dalį Ukrainos rytinių Donecko ir Luhansko sričių, anksčiau pirmadienį paragino V. Putiną pripažinti jų įkurtų, bet niekieno nepripažįstamų „liaudies respublikų“ suverenitetą.

„Mūsų šiandieninio pasitarimo tikslas – išklausyti kolegų ir nustatyti mūsų tolesnius žingsnius šia kryptimi, turint galvoje Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos vadovų kreipimąsi į Rusiją su prašymu pripažinti jų suverenitetą, taip pat Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos nutarimą ta pačia tema, raginant valstybės vadovą tai padaryti ir pripažinti Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos nepriklausomybę ir suverenitetą“, – Valstybės saugumo tarybos posėdžio pradžioje pareiškė V. Putinas.

Sėdėdamas prie stalo V. Putinas klausėsi Rusijos saugumo, gynybos, žvalgybos ir kitų aukšto rango pareigūnų, kurie per pusantros valandos trukusį posėdį vienas po kito ragino pripažinti minėtų teritorijų suverenitetą.

Pirmadienio popietę vykęs pasitarimas buvo transliuojamas valstybinės televizijos.

Separatistų raginimas pripažinti jų nepriklausomybę buvo paskelbtas toliau eskaluojantis krizei dėl padėties prie Ukrainos sienų ir didėjant nuogąstavimams, jog Rusija stengiasi sukurti pagrindą didelio masto puolimui prieš kaimyninę šalį.

„Prašau jūsų pripažinti Luhansko liaudies respublikos suverenitetą ir nepriklausomybę', – šio regiono separatistų lyderis Leonidas Pasečnikas sakė vaizdo pranešime, kurį paskelbė Rusijos valstybinė televizija.

Panašų raginimą pateikė ir Donecko „liaudies respublikos“ lyderis Denisas Pušilinas.

„Siekiant nustatyti tarptautinį legitimumą ir... [sukurti] galimybę visavertiškai priešintis Ukrainos valdžios karinei agresijai, neleisti žūti taikiems gyventojams, naikinti infrastruktūros ir būsto fondo objektų, visos Donecko liaudies respublikos vardu prašome jus pripažinti Donecko Liaudies respubliką kaip nepriklausomą teisinę ir socialinę valstybę“, – sakoma jo pranešime

D. Pušilinas kaltino Ukrainą planuojant puolimą prieš separatistų teritorijas, nors Kijevas tai griežtai paneigė.

Per Valstybės tarybos posėdį V. Putinas itin neįprastai papriekaištavo savo žvalgybos vadovui, pareiškusiam, kad jis pasisako už Ukrainos separatistinių darinių įtraukimą į Rusijos sudėtį.

„Palaikau pasiūlymą įtraukti DNR ir LLR į Rusijos Federacijos sudėtį“, – sakė Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovas Sergejus Naryškinas.

„Mes apie tai nekalbame. Mes to neaptarinėjame. Kalbame apie jų nepriklausomybės pripažinimą arba nepripažinimą“, – pareiškė V. Putinas ir paliepė S. Naryškinui patikslinti, ką jis turėjo omenyje.

„Palaikau pasiūlymą pripažinti jų nepriklausomybę“, – nervingai pasitaikė SVR vadovas.

Jeigu Rusija pripažintų Donbaso separatistų „liaudies respublikas“, tai veikiausiai sužlugdytų trapų taikos procesą, padėjusį sumažinti nuo 2014 metų Rytų Ukrainą krečiančio ginkluoto konflikto mastą.

Vakarų šalys perspėjo, jog jeigu Maskva pripažintų šias teritorijas, tai būtų „šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“.

Vakarai kaltina Rusiją, sutelkusią prie sienų su Ukraina daugiau kaip 150 tūkst. karių, planuojant pulti šią šalį. Maskva savo ruožtu neigia ketinanti pradėti invaziją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)