JAV ambasadorė JT Bathsheba Nell Crocker laišku kreipėsi į JT vyriausiąją žmogaus teisių komisarę Michelle Bachelet ir pateikė jai detales apie JAV surinktą „nerimą keliančią informaciją“. „Esame labai sunerimę dėl Rusijos okupuotose Ukrainos dalyse toliau vykdomų žmogaus teisių pažeidimų ir turime pagrindo manyti, kad, atlikus naujus karinius veiksmus, tokių pažeidimų padaugės“, – sakoma ambasadoriaus laiške.

Laiške tikinama, kad Rusija planuoja tikslinius nužudymus, pagrobimus, neteisėtus sulaikymus ir kankinimus. Visa tai esą būtų nukreipta prieš žmones, kurie priešinsis Rusijos veiksmams, įskaitant Ukrainoje šiuo metu gyvenančius Rusijos ir Baltarusijos disidentus, žurnalistus, prieš korupciją nusiteikusius aktyvistus ir kitus pažeidžiamus žmones.

„Konkrečiai turime patikimos informacijos, rodančios, kad Rusijos pajėgos sudarinėja tam tikrų ukrainiečių, kurie po karinės okupacijos būtų nužudyti arba išsiųsti į stovyklas, sąrašus“, – priduriama laiške. JAV taip pat perspėjo manančios, kad Rusijos pajėgos pasitelks letalines priemones, kad išvaikytų taikius protestus ar pažabotų kitokias taikaus pasipriešinimo formas.

JAV neatskleidė savo informacijos šaltinių.

Rusija ne kartą neigė planuojanti įsiveržti į Ukrainą, nors, Vakarų šalių žvalgybos duomenimis, prie šios šalies sienų nuo praėjusių metų sutelkė apie 150 tūkst. karių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)