„Faktas yra tas, kad visi ženklai rodo, jog planas tam tikra prasme jau vykdomas“, – sakė jis interviu BBC, sekmadienį transliuotame iš Miuncheno saugumo konferencijos, po to, kai du Ukrainos kariai žuvo per atakas prie sukilėlių kontroliuojamų anklavų.

Pagal Rusijos invazijos planus, jos kariai įeis į Ukrainą ne tik iš separatistų kontroliuojamų rytų, bet ir iš Baltarusijos šiaurėje ir apsups sostinę Kijevą, sakė B. Johnsonas, cituodama JAV žvalgybos duomenis, kuriuos Vakarų lyderiams perdavė prezidentas Joe Bidenas. „Žmonės turi suprasti, kokia didžiulė bus žmonių gyvybių kaina“, – sakė jis, anksčiau nurodęs, kad Vakarai ir toliau rems bet kokį Ukrainos pasipriešinimą po invazijos.

„Bijau ir pasakyti, bet mūsų numatomas Rusijos planas gali tikrai sukelti didžiausią nuo 1945 m. karą Europoje, kalbant vien apie jo mastą“.

Šeštadienį Vokietijoje vykusioje konferencijoje sakydamas kalbą B. Johnsonas perspėjo, kad dėl Vakarų sankcijų reaguojant į bet kokią invaziją prezidento Vladimiro Putino režimui prieiga prie Londono Sičio kapitalo rinkų taps „neįmanoma“. Jis nurodė, kad sankcijos, į kurias įeina ir JAV priemonės, neleis Rusijos įmonėms „prekiauti svarais ir doleriais“, o tai, anot jo, „labai, labai stipriai“ smogs Rusijai.

JK vyriausybė jau seniai kaltinama užmerkianti akis į pelningus Rusijos pinigų srautus per Londoną, dalis jų atsidūrė konservatorių kišenėje, nors B. Johnsono partija teigia, kad visos aukos yra teisėtos.

Laikraštis „The Sunday Times“ paskelbė partijos donorų sąrašą ir tvirtino, kad jie turėjo privilegijuotą prieigą prie B. Johnsono vyriausybės, tarp jų ir Liubovė Černuchina, buvusio Vladimiro Putino finansų ministro pavaduotojo Vladimiro Černuchino žmona.

Tarp kaltinimų, kad V. Putino režimas slepia didžiulius turtus užsienyje, Didžiosios Britanijos įmonių ir nuosavybės įstatymai taip pat ilgą laiką buvo naudingi investuotojams, kurie nori išlaikyti savo veiklą paslaptyje. Tačiau šeštadienį B. Johnsonas pareiškė, kad Didžioji Britanija ketina „atverti rusams priklausančių įmonių ir subjektų matrioškas, kad paaiškėtų galutiniai naudos gavėjai“.

Tuo metu užsienio reikalų sekretorė Liz Truss laikraščiui „Mail On Sunday“ sakė, kad jei Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, V. Putinas sieks „atsukti laikrodį atgal į 1990-ųjų vidurį ar net anksčiau“ ir galimai aneksuos Baltijos valstybes ir Vakarų Balkanus.

Savo straipsnyje „The Sunday Telegraph“ vidaus reikalų sekretorė Priti Patel sakė, kad „poveikis bus jaučiamas ir čia“, jei prasidėtų karas, nurodžiusi praeities kibernetinį „kišimąsi“ į britų žiniasklaidą, telekomunikacijas ir energetikos infrastruktūrą, dėl to kaltinama Rusija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)