„Atsižvelgdami į didėjančius atvykstančių žmonių srautus, manome, kad tikslinga įvesti nepaprastąją padėtį“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Rostovo srities gubernatorių Vasilijų Golubevą.

Dviejų prorusiškų separatistinių „liaudies respublikų“ Rytų Ukrainoje lyderiai penktadienį įsakė civiliams kirsti sieną su Rusija, kaltindami Ukrainos kariuomenę rengiantis jėga atkovoti regionus.

Konfliktas Rytų Ukrainoje įsiplieskė 2014 metais, kai Maskvos remiami sukilėliai paskelbė atsiskiriantys nuo Kijevo, o Rusija aneksavo Krymo pusiasalį. Nuo to laiko kovose žuvo apie 14 tūkst. žmonių.

Dabartinis Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas teigė, kad operacijose, skirtose priimti žmones, atvykstančius iš separatistų teritorijų, dalyvauja apie 400 žmonių ir 150 transporto priemonių.

Greitosios pagalbos tarnybos Donecko regione kiek anksčiau šeštadienį pranešė, kad buvo evakuota kiek daugiau nei 6,6 tūkst. žmonių.

Pasak valstybinės naujienų agentūra „RIA Novosti“, žmonėms, kurie kirto kontrolės punktus, pasiūlyta medicininė ir psichologinė pagalba.

Tuo tarpu Lugansko sritis skelbia, kad 25 tūkst. žmonių išvyko savo noru, o vilkstinės rengiasi išgabenti dar 10 tūkst. gyventojų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėlų penktadienio vakarą nurodė vyriausybei skirti evakuotiesiems po 10 tūkst. rublių (apie 100 eurų).

Kijevas ne kartą neigė bet kokius planus jėga susgrąžinti separatistų kontroliuojamas teritorijas.

Ukrainoje per susirėmimus netoli sienos su Rusija žuvo vyriausybės pajėgų karys

Ukrainos kariuomenė šeštadienį pranešė apie pirmąją per kelias pastarąsias savaites savo kario žūtį ir apkaltino Maskvos palaikomus separatistus smarkiai suintensyvinus atakas, didinančias nuogąstavimą dėl bet kuriuo metu galinčio prasidėti Rusijos įsiveržimo.

Jungtinis kariuomenės štabas Rytų Ukrainoje nurodė, kad karys buvo mirtinai sužeistas skeveldros per apšaudymą palei vyriausybės ir separatistų pajėgų sąlyčio liniją netoli sienos su Rusija.

Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba taip pat pranešė, kad per virtinę atakų penktadienį buvo sužeisti du jos darbuotojai.

Donecko sritis

Ginkluotosios pajėgos informavo, kad separatistai apšaudė gyvenamąsias teritorijas palei sąlyčio liniją rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, naudodami per ankstesnius paliaubų susitarimus uždraustus 82 ir 120 mm kalibro minosvaidžius.

Separatistų kovotojai „šaudo artilerijos sviediniais į gyvenamuosius centrus ir išdėsto savo artilerijos sistemas netoli gyvenamųjų namų“, pabrėžė Ukrainos kariuomenė.

„Tokiu būdu mūsų priešas stengiasi priversti mūsų pajėgas atsakyti ugnimi ir paskui apkaltinti jas apšaudant civilius“, – pažymėjo kariškiai.

Kariuomenė pridūrė tęsianti pastangas „atremti ir sustabdyti ginkluotą agresiją“, neatakuodama civilių objektų. Ukrainiečiai taip pat apkaltino Rusiją nukreipiant savo remiamų separatistų atakas.

Maskva oficialiai neigia dalyvaujanti Donbaso konflikte ir vadina jį Ukrainos vidaus reikalu.

Tačiau Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai praneša apie reguliarų Rusijos ginkluotės tiekimą kitapus sienos per jau beveik aštuonerius metus besitęsiantį karą.

Penktadienį paskelbtoje naujausioje ataskaitoje ESBO nurodė, kad pastarosiomis dienomis konflikto zonoje buvo užfiksuota 870 paliaubų pažeidimų .

„Pastarosiomis dienomis ESBO specialioji stebėsenos misija Ukrainoje (SMM) pastebėjo dramatiškai padidėjus kinetinį aktyvumą palei sąlyčio liniją Rytų Ukrainoje“, – sakoma organizacijos pranešime.

Separatistų lyderiai kaltina Ukrainos ginkluotąsias pajėgas mėginant jėga susigrąžinti maištingus regionus, bet Kijevas tai neigia.

Donecko ir Luhansko separatistų lyderiai šeštadienį pareiškė, kad padėtis yra „kritinė“, ir paskelbė „visuotinę mobilizaciją“.

Stoltenbergas: invazijos į Ukrainą atveju Rusija sulauks „daugiau NATO“ prie savo sienų

Rusija, reikalaujanti atitraukti NATO pajėgas nuo savo sienų, sulauks priešingo rezultato, jeigu Maskva įsiverš į Ukrainą, šeštadienį perspėjo Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Jeigu Kremliaus siekis yra turėti mažiau NATO prie savo sienų, jis tegaus daugiau NATO“, – kalbėdamas Miuncheno saugumo konferencijoje sakė J. Stoltenbergas.

Jensas Stoltenbergas

Aljansas „imsis visų būtinų priemonių visoms mūsų sąjungininkėms apsaugoti“, – pažadėjo jis.

Donecko separatistai paskelbė visuotinę mobilizaciją

Vadinamos „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Denisas Pušilinas paskelbė mobilizaciją separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, praneša TASS.

Denisas Pušilinas

Maskvos remiami separatistai aiškina, kad Ukrainos pajėgos neva ruošiasi puolimui, dėl to jų kontroliuojamoje teritorijoje bus įgyvendinta mobilizacija.

D. Pušilinas pasirašė įsakymą dėl mobilizacijos ir paragino rezerve esančius asmenis atvykti į karinius komisariatus, o „vyrus, galinčius laikyti rankose ginklus, apginti Donbasą ir visus rusus“.

Separatistai taip pat nurodė, kad jų valdomoje teritorijoje ekonomika pereis į veikimą karo sąlygomis.

Be to, dėl galimų karo veiksmų, jie ragina žmones evakuotis į Rusiją, Rostovo sritį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė atvykstantiems žmonėms sumokėti po 10 000 rublių (apie 114 eurų).

Ukrainos prezidentas dalyvaus Miuncheno saugumo konferencijoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį dalyvaus Miuncheno saugumo konferencijoje Vokietijoje, informuoja naujienų agentūra AFP.

Nors JAV vadovas Joe Bidenas suabejojo, ar V. Zelenskiui šiuo metų derėtų išvykti iš Kijevo, tačiau Ukrainos prezidento tarnyba išplatino pareiškimą, kad situacija Ukrainos rytuose yra visiškai kontroliuojama.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis Miunchene susitiks su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir JAV viceprezidente Kamala Harris. Jis sieks susitarti dėl papildomos karinės ir finansinės paramos Ukrainai.

Tuo metu augant įtampai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį telefonu kalbėsis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kijevas taip pat paskelbė, kad vienas ukrainietis karys buvo mirtinai sužeistas šeštadienį, kai separatistų artilerija apšaudė Ukrainos pajėgų pozicijas.

Nors Rusija prie Ukrainos sienų ir Baltarusijoje sutelkė iš viso apie 190 000 karių, tačiau Maskvos remiami separatistai ėmė aiškinti, kad Ukrainos pajėgos neva rengiasi juos pulti. Ukraina tokius gandus neigia.

Separatistai paragino žmones iš jų kontroliuojamos teritorijos trauktis į Rusiją, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė pasitraukusiems sumokėti po 10 000 rublių (apie 114 eurų).

Be to, dėl menamos Ukrainos atakos šeštadienį separatistai Donecke ir Luhanske paskelbė visuotinę mobilizaciją savo kontroliuojamoje teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)