Pirmiausia evakuojami Donecko 1-osios internatinės mokyklos našlaičiai, juos išveža autobusais.

Rusijos žiniasklaidoje taip pat pasirodė pranešimų apie Donecko centre nugriaudėjusį galingą sprogimą.

Apie tai skelbia „RIA Novosti“, cituodama korespondentą. Sprogimas neva įvyko už keleto dešimčių metrų nuo DLR vadovybės pastato.

Anksčiau socialiniuose tinkluose pasirodė Donecko gatvėse padarytų vaizdo įrašų, kuriuose girdėti kaukiančios sirenos.


Įvairiuose „Telegram“ kanaluose publikuojami vaizdo įrašai ir nuotraukos, kuriuose matyti, kaip žmonės stovi eilėse prie bankomatų ar rikiuojasi prie degalinių.

Tačiau Rostovo srities ir Donbaso pasienyje esančių trijų gyvenviečių administracijų vadovai portalo znak.com korespondentui pareiškė, kad iš regiono vadovybės iki šiol negavo jokių oficialių įsakymų dėl pabėgėlių iš DLR ir „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) priėmimo.


„Mums tai kaip perkūnas iš giedro dangaus. Niekas nežino, ką daryti ir kaip DLR ir LLR valdžia apskritai įsivaizduoja masinę evakuaciją“, – teigė vienas iš valdininkų.

Remiantis oficialiais pranešimais, pirmieji autobusai iš Donbaso į Rusiją turi išvykti jau 20 val. Maskvos laiku.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas laikinajam Rusijos nepaprastųjų situacijų ministrui Aleksandrui Čiuprijanui įsakė vykti į Rostovo sritį ir „padėti sukurti tinkamas sąlygas pabėgėliams iš DLR ir LLR priimti“.

V. Putinas taip pat nurodė kiekvienam pabėgėliui sumokėti po 10 tūkst. rublių (apie 114,5 euro).

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas: netikėkite melu, Kijevas atakos Donbase neplanuoja

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužinas paragino ignoruoti skleidžiamą melą ir patikino, kad jo šalis neturi ketinimų inicijuoti ataką Rusijai ištikimų separatistų kontroliuojamuose rytiniuose regionuose, nes dėl to žūtų „nesuskaičiuojamas“ kiekis žmonių.

Reaguodamas į separatistų pareiškimus, kad vyriausybė Kijeve ketina netrukus surengti ataką, V. Zalužinas nurodė, kad jie yra melagingi.

„Ataka Donbase negrįžtamai lemtų nesuskaičiuojamą kiekį mirčių tarp civilių gyventojų, tad būtent dėl šios priežasties tokie scenarijai visiškai nesvarstomi“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Kijevas siekia taikaus problemos sprendimo.

„Netikėkite okupantų melu“, – tiesiogiai kreipdamasis į paveiktų teritorijų gyventojus nurodė V. Zalužinas.

JAV: evakuacijos Donbase – Maskvos surežisuotas žingsnis

JAV vyriausybė penktadienį pareiškė, kad prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose Rytų Ukrainoje paskelbtos civilių gyventojų evakuacijos yra Maskvos surežisuotas „ciniškas“ žingsnis, siekiant nukreipti dėmesį nuo, kaip baiminasi Vakarai, Rusijos planuojamo įsiveržimo į kaimyninę šalį.

Donbaso separatistų paskelbtų niekieno nepripažintų „liaudies respublikų“ lyderiai anksčiau penktadienį paskelbė evakuosiantys į Rusiją tūkstančius gyventojų, esą iškilus grėsmei dėl Kijevo vyriausybės pajėgų vykdomų apšaudymų.

„Tokio pobūdžio pareiškimai yra tolesni mėginimai melu ir dezinformacija užtemdyti faktą, kad Rusija yra agresorė šiame konflikte“, – Vokietijoje prasidedančios Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose žurnalistams sakė viena JAV Valstybės departamento atstovė.

„Taip pat ciniška ir žiauru naudotis žmonėmis kaip įkaitais, siekiant nukreipti pasaulio dėmesį nuo fakto, kad Rusija stiprina savo pajėgas ruošdamasi puolimui“ prieš Ukrainą, pridūrė ji.

Paskelbė apie evakuaciją į Rusiją

Ukrainos separatistų lyderiai pareiškė, kad penktadienį niekieno nepripažintų „liaudies respublikų“ valdžia pradės evakuoti civilius gyventojus į Rusiją, augant nerimui, kad gali kilti plataus masto konfliktas.

„Nuo šiandien organizuojamas masinis centralizuotas gyventojų išvykimas į Rusijos Federaciją. Pirmiausia bus evakuojamos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės“, – nurodė „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) vadovas Denisas Pušilinas.

Platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo pranešime jis apkaltino Kijevą planuojant artimiausiu metu užpulti promaskvietiškų separatistų kontroliuojamas teritorijas.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netrukus duos įsakymą [savo] kariams pereiti į puolimą“, – teigė D. Pušilinas.

Tuo metu „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) lyderis Leonidas Pasečnikas taip pat paragino vietos gyventojus evakuotis, „siekiant išvengti aukų tarp civilių gyventojų“.

„Raginu respublikos gyventojus... kuo greičiau išvykti į Rusijos Federaciją“, – cituojamas L. Pasečnikas pareiškime, kuriuo nurodoma pasilikti visiems, kas gavo įsakymus mobilizuotis arba dirba svarbiausiose darbo vietose.

L. Pasečnikas taip pat paragino „visus vyrus, galinčius laikyti ginklą, atsikelti ir ginti savo kraštą“.

D. Pušilinas savo ruožtu pareiškė, kad kaimyninė Rusijos pietinė Rostovo sritis yra pasirengusi priimti civilius gyventojus tam skirtose vietose.

Pasak LLR lyderio, sukilėlių valdžia yra „nuolatinės kovinės parengties būklės“ ir pajėgi apsaugoti civilius gyventojus.

Vis tik jis paragino žmones klausytis pareigūnų ir bendradarbiauti vykdant evakuacijos planą.

„Laikinas pasitraukimas apsaugos jūsų ir jūsų artimųjų gyvybę bei sveikatą“, – pabrėžė D. Pušilinas.

Jis paskelbė apie evakuaciją stiprėjant nuogąstavimams, kad Rytų Ukrainoje gali atsinaujinti didelio masto konfliktas.

Pasak Vakarų šalių, Rusija gali bet kada užpulti Ukrainą, nors Maskva teigia atitraukusi dalį savo pajėgų nuo kaimyninės šalies sienų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)