Anot D. Pušilino, „pirmiausia evakuojamos moterys, vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės“.

Anot jo, evakuoti gyventojai bus apgyvendinti Rostovo srityje.

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ vadovas pareiškė neva Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis artimiausiu metu duos įsakymą pulti Donbasą bei veržtis į „Donecko liaudies respubliką“ ir „Luhansko liaudies respubliką“. Anot D. Pušilino, Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasirengusios jėga perimti Donbasą.

Leonidas Pasečnikas

„Evakuoti asmenys bus aprūpinti viskuo, ko tik prireiks. Praleidimo punktuose greitam išvykimui sudarytos visos sąlygos. Primygtinai prašau: paklusti ir priimti teisingą sprendimą. Laikinas išvykimas padės išsaugoti jūsų ir jūsų artimųjų gyvybę ir sveikatą“, – per socialinį tinklą „Telegram“ paskelbtame vaizdo pranešime sakė Donecko separatistų lyderis D. Pušilinas.

Jis esą jau informavo bendrovių ir institucijų vadovybes dėl būtinybės organizuoti darbuotojų ir jų šeimų išvykimą. Teritorinės gynybos štabams nurodyta evakuacijai parūpinti transportą.

Kiek vėliau penktadienį analogišką pranešimą paskelbė ir apsišaukėliškos „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) lyderis Leonidas Pasečnikas. Pasak jo, bus masiškai evakuojami taikūs gyventojai.


„Teritorijų vadovus, teisėsaugos institucijas ir skubiosios pagalbos tarnybas įpareigoju užtikrinti organizuotą socialinių objektų evakuaciją ir padėti gyventojams pasiekti pasienio kontrolės punktus“, – pareiškė L. Pasečnikas.

Taip pat jis atskirai paprašė „visų vyrų, galinčių nulaikyti ginklą, stoti ginti savo tėvynės“.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Ukraina: jokios puolimo operacijos nebus

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba iškart sureagavo į tokius D. Pušilino teiginius. Jis dar kartą pakartojo, kad Ukraina neplanuoja jokių puolimo operacijų Donbase.

Apie tai jis parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kategoriškai neigiame Rusijos propagandos pranešimus apie tariamai rengiamas Ukrainos puolamąsias operacijas. Ukraina tokių veiksmų Donbase nevykdo ir neplanuoja. Esame visiškai įsipareigoję išskirtinai diplomatiniam situacijos sprendimui“, – rašė jis.

Denisas Pušilinas

Ukrainos gynybos ministras jau anksčiau penktadienį pareiškė, kad vyriausybės pajėgos neketina atakuoti Maskvos palaikomų separatistų šalies rytuose ar surengti operaciją Rusijos aneksuotam Krymo pusiasaliui susigrąžinti.

Oleksijus Reznikovas Aukščiausioje Radoje sakė, kad Rusija aplink Ukrainą jau sutelkė 149 tūkst. karių ir siunčia į pasienį papildomas pajėgas.

Tačiau ministras pabrėžė, kad Ukraina nesuteiks preteksto Rusijai pulti savo vakarinę kaimynę.

„Ukraina stiprina savo gynybą. Tačiau mes neketiname rengti karinių operacijų prieš separatistus rytuose ar Krymą“, – sakė O. Reznikovas.

„Mūsų uždavinys – nepadaryti nieko, ką padaryti mus bando išprovokuoti Rusija“, – kalbėjo jis.

„Turime reaguoti, tačiau privalome išlikti ramūs“, – sakė O. Reznikovas, augant būgštavimams, kad Rusija gali pasinaudoti suintensyvėjusiais susirėmimais kaip pretekstu įsiveržti į Ukrainą.

Putinas: padėtis blogėja

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad padėtis separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje blogėja, Vakarų šalims įtariant, kad Kremlius ieško dingsties įsiveržti į kaimyninę šalį.

„Deja, šiuo metu... stebime padėties Donbase blogėjimą“, – per spaudos konferenciją Maskvoje su Baltarusijos autoritariniu lyderiu Aliaksandru Lukašenka sakė V. Putinas.

„Kartu su Baltarusijos prezidentu konstatavome, kad civilinės taikos atkūrimo Ukrainoje ir įtampos aplink šią šalį mažinimo garantas yra Minsko susitarimų įgyvendinimas. Viskas, ką reikia padaryti Kijevui – sėsti prie derybų stalo su Donbaso atstovais ir suderinti politines, karines, ekonomines ir humanitarines priemones konfliktui užbaigti“, – pridūrė jis.

„Kuo anksčiau tai įvyks, tuo geriau“, – pažymėjo V. Putinas.

Kaltina vieni kitus

Ukrainos kariškiai ir rytiniame Donbaso regione įsitvirtinę Rusijos palaikomi separatistai penktadienį kaltino vieni kitus naujais ugnies nutraukimo pažeidimais po ankstesnę dieną įvykusio vaikų darželio apšaudymo, smarkiai padidinusio tarptautinę įtampą.

Ukrainos kariuomenės vadavietė rytuose informavo, kad separatistai nuo vidurnakčio iki 9 val. ryto mažiausiai 20 kartų pažeidė ugnies nutraukimo režimą.

Ukrainos pajėgos

Donecko ir Luhansko separatistų atstovai pareiškė, kad ukrainiečių kariuomenė ugnies nutraukimo režimą pažeidė 27 kartus.

Apie naujus apšaudymus pranešta kitą dieną po to, kai sviedinys pramušė vaikų darželio pastato sieną vyriausybės kontroliuojamame Stanycia Luhanskos kaime.

Pastate buvę 20 vaikų ir 18 darbuotojų nenukentėjo, tačiau incidentas dar sustiprino būgštavimus, kad Rusija bando eskaluoti konfliktą, ieškodama dingsties įsiveržti į Ukrainą.

Kijevas su Maskvos remiamais separatistais šalies rytuose kariauja nuo 2014 metų, o šis konfliktas jau pareikalavo daugiau nei 14 tūkst. gyvybių ir privertė daugiau nei 1,5 mln. žmonių palikti savo namus.

Suintensyvėjusį smurtą atidžiai stebi visas pasaulis, o JAV ir NATO sąjungininkės mano, kad Rusija gali sufabrikuoti pretekstą įsiveržti į Ukrainą.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai ketvirtadienį pranešė apie 189 ugnies nutraukimo režimo pažeidimus Donecko regione. Ankstesnę dieną jų buvo užfiksuota 24.

Mažesniame Luhansko regione stebėtojai ketvirtadienį fiksavo 402 ugnies nutraukimo režimo pažeidimus, trečiadienį – 129.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)