Vašingtonas gavo „patikimos informacijos, kad Rusijos pranešimas apie karių atitraukimą gali būti dezinformacijos kampanijos, kuria siekiama sutrikdyti ir suklaidinti Jungtines Valstijas, dalis“, sako vienas iš jų.

Du leidinio pašnekovai kalba apie papildomus žvalgybos duomenis, bylojančius apie galimus Rusijos „ketinimus“ inscenizuoti cheminę ataką prieš civilius (Donbase), o dėl jos kaltę suversti amerikiečiams.

Kaip teigia „The Washington Post“ šaltiniai, Rusija ir toliau telkia karines jėgas prie sienos su Ukraina. Maža to, Ukrainos rytinėse teritorijose suintensyvėjo apšaudymai. Vašingtoną neramina ir besitęsiantys Rusijos ir Baltarusijos jungtiniai kariniai mokymai „Sąjunginis ryžtas“, vykstantys Baltarusijos teritorijoje visai šalia sienos su Ukraina. Žvalgyba skelbia, jog šie manevrai gali būti Ukrainos puolimo priedanga, skelbia WP.

Penktadienį Rusija pareiškė pradėjusi išvesti daugiau tankų ir kitų šarvuočių iš rajonų prie Ukrainos sienos po surengtų karinių pratybų, sukėlusių susirūpinimą Vakaruose.

„Dar vienas karinis traukinys, gabenantis personalą ir karinę įrangą, priklausančią Vakarų karinės apygardos tankų armijos daliniams, po suplanuotų pratybų grįžo į savo nuolatines bazes Nižnij Novgorodo srityje“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Atskirai teigiama, kad 10 karo lėktuvų Su-24 buvo perdislokuojami iš Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio į kitų regionų aerodromus.

Penktadienį Rusijos paskelbti atitraukimai yra naujausi iš skelbtų šią savaitę. Iš pradžių tai sužadino viltį, kad įtampa tarp Rusijos ir Vakarų dėl Ukrainos mažėja. Tačiau iki šiol Vakarai nemato, kad karių skaičius prie Ukrainos sienų būtų reikšmingai sumažintas, iš tikrųjų Rusija tik padidino pajėgas.

Įtampą didina ir Rusijos karinės pratybos Baltarusijoje, šios šalies autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka vėliau penktadienį turi atvykti į Maskvą derybų su prezidentu Vladimiru Putinu.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį paragino Rusiją vienašališkai pasižadėti nepulti Ukrainos ir patvirtinti šį įsipareigojimą atitraukiant karius, sutelktus prie kaimyninės šalies sienų.

Per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį Ukrainos krizei aptarti JAV diplomatijos vadovas išsamiai išdėstė, kaip Rusija gali sufabrikuoti pretekstą įsiveržti į Ukrainą.

Jeigu Maskva siekia taikos, „Rusijos vyriausybė šiandien gali aiškiai, neišsisukinėdama paskelbti, kad Rusija neįsiverš į Ukrainą, aiškiai tai pasakydama pasauliui“, pasiūlė A. Blinkenas.

„Ir pademonstruoti tai išsiųsdama savo karius, tankus ir lėktuvus atgal į savo kareivines“, – pridūrė jis.

Per posėdį A. Blinkenas sakė pakvietęs Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą ateinančią savaitę susitikti derybų Europoje, nors JAV pareigūnai teigė, kad Maskva gali pradėti invaziją į Ukrainą artimiausiomis dienomis.

Remdamasis JAV žvalgybos duomenimis A. Blinkenas išdėstė hipotetinį scenarijų, kaip, anot jo, Maskva galėtų sufabrikuoti dingstį puolimui, tuomet pradėti bombarduoti Ukrainą, rengti kibernetines atakas prieš jos institucijas ir pasiųsti tankų bei karių okupuoti šalį.

„Įprastinės atakos yra ne viskas, ko Rusija planuoja imtis prieš Ukrainos žmones. Turime informacijos, rodančio, kad Rusija taikysis į konkrečias ukrainiečių grupes“, – pridūrė A. Blinkenas, bet daugiau detalių nepateikė.

Valstybės sekretorius pripažino, kad daug žmonių JAV žvalgybos išvadomis abejoja.

„Tačiau leiskite aiškiai pasakyti – šiandien esu čia ne kad pradėčiau karą, o kad užkirsčiau jam kelią“, – pabrėžė A. Blinkenas.

„Informacija, kurią čia pateikiau, yra patvirtinta to, ką matėme klostantis prieš mūsų akis ištisus mėnesius“, – teigė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)