Šiuo metu tarp jo sąjungininkės Rusijos ir Vakarų didėja įtampa dėl Ukrainos. A. Lukašenka penktadienį Maskvoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Jei prireiks, jei tokių kvailų ir nesąmoningų žingsnių imsis mūsų varžovai ir oponentai, mes dislokuosime ne tik branduolinius ginklus, bet ir superbranduolinius, ir pačius moderniausius, kad apsaugotume savo teritoriją“, – pasak valstybinės naujienų agentūros BelTA, sakė A. Lukašenka. „Bet jei Baltarusijai nekyla grėsmių iš nedraugiškų šalių, tai branduolinių ginklų čia nereikės šimtą metų“, – pridūrė jis.

Buvusi sovietinė Baltarusija, kuri nėra branduolinė valstybė, vėliau šį mėnesį surengs balsavimą dėl konstitucinių reformų, kurios teisiškai leistų Baltarusijai priimti branduolinius ginklus.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka pažadėjo surengti referendumą po istorinių protestų prieš ginčijamą jo perrinkimą. Konstitucinės reformos taip pat leistų A. Lukašenkai eiti pareigas iki 2035 metų.

Maskva ir Minskas šiuo metu Baltarusijoje rengia bendras karines pratybas, kurios didina nerimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje. Baltarusija teigia, kad visi Rusijos kariai ir karinė technika pasitrauks pratyboms pasibaigus vasario 20 dieną.

A. Lukašenka ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad Baltarusija gali pripažinti vadinamųjų „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ nepriklausomybę, jei tokį sprendimą priims V. Putinas.

Rusijos Valstybės Dūma antradienį balsavimu pritarė siūlymui paraginti prezidentą Vladimirą Putiną pripažinti Ukrainos separatistinių darinių nepriklausomybę.

„Sutarsime su Putinu, kaip turėtume elgtis, kad Rusijai ir Baltarusijai būtų geriau. Bet tai bus bendras sprendimas“, – pabrėžė A. Lukašenka. Jis tikino, kad dėl „paaštrėjusios padėties Donbase Minskas pasirengęs suteikti Rusijai bet kokią paramą: tiek karinę, tiek ekonominę“.


Ukrainos konfliktas su prorusiškais separatistais šalies rytuose rusena nuo 2014 m., per karą žuvo tūkstančiai žmonių, tačiau naujausi pranešimai stiprina būgštavimus, kad Rusija planuoja intervenciją.

Baltarusija pageidauja gauti iš Rusijos raketų „Iskander“

Baltarusija siekia įsigyti arba gauti iš Rusijos trumpo nuotolio raketų „Iskander“, galinčių nešti branduolines kovines galvutes, ir kitokios modernios ginkluotės, ketvirtadienį pareiškė A. Lukašenka.

„Yra kelių rūšių perspektyvios [rusiškos karinės] technikos, kuri mums reikalinga – „Iskander“ ir ne tik jie. Mes šią techniką pirksim ir gausime kaip dovaną iš savo vyresnių brolių“, – žurnalistams sakė A. Lukašenka, atvykęs stebėti Baltarusijos pietvakariuose vykstančių bendrų su Rusija karinių pratybų „Sąjunginis ryžtas 2022“. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Vasario 3 dieną NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Rusija pasiuntė į pratybas Baltarusijoje 30 tūkst. karių ir ginkluotės, įskaitant raketų kompleksus „Iskander M“.

Rusijos gynybos ministerija savo pranešimuose apie į Baltarusiją siunčiamas pajėgas „Iskander“ neminėjo.

A. Lukašenka jau pernai lapkritį sakė, kad Minskas norėtų gauti iš Rusijos kelis divizionus „Iskander M“, kad galėtų juos dislokuoti prie šalies vakarinių ir pietinių sienų.

Minskas taip pat sakė planuojantis pirkti iš Rusijos modernių oro erdvės gynybos sistemų „S-400 Triumf“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)