Ukrainos konfliktas su prorusiškais separatistais šalies rytuose rusena nuo 2014 m., per karą žuvo tūkstančiai žmonių, tačiau naujausi pranešimai stiprina būgštavimus, kad Rusija planuoja intervenciją.

Ukrainos kariuomenės valdymo centras rytuose teigė, kad Rusijos remiamos pajėgos „su ypatingu cinizmu“ sunkiąja artilerija apšaudė Stanicos-Luhanskos kaimą. „Sviediniai pataikė į vaikų darželį“, – sakoma jame. „Pirminiais duomenimis, sužeisti du civiliai. Taip pat apgadinta viešoji infrastruktūra. Pusė gyvenvietės liko be elektros.“

Skelbiama, kad vasario 17 d. rytą kovinių veiksmų zonoje Luhansko srityje Rusijos remiami separatistai apšaudė Stanicos Luhanskos gyvenvietę. Sviedinys pramušė vaikų darželio sieną. Remiantis pirminiais duomenimis, du darbuotojai patyrė kontuziją. Šią informaciją pranešė Jungtinių pajėgų operacijos štabas.

Rusijos remiami separatistai Stanicos Luhanskos gyvenvietę apšaudė sunkiąja artilerija, kurios sviediniai pataikė į vaikų darželio pastatą. Kol kas neaišku, ar darželyje buvo vaikų.

Skelbiama, kad pusė gyvenvietės liko be elektros.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba neminėjo sužeistųjų, bet pasmerkė įtariamą apšaudymą. „Mes raginame visus partnerius skubiai pasmerkti šį šiurkštų Rusijos įvykdytą Minsko susitarimų pažeidimą esant ir taip įtemptai saugumo situacijai“, – sakė jis, turėdamas omenyje 2014 m. tarptautinį susitarimą, kuris turėjo sustabdyti karą.

Valdymo centro feisbuko paskyroje paskelbtose nuotraukose matyti rūsyje besiglaudžiantys civiliai ir vaikų darželio žaidimų kambarys, ant grindų pažirusios nuolaužos ir kiaurymė sienoje.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad separatistų pajėgos Luhanske tvirtina, jog kovas eskalavo Ukraina.

Apsišaukėliškas „Donecko liaudies respublika“ (DLR) apkaltino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas Donecko apšaudymu, pranešė Bendro ugnies nutraukimo klausimų kontrolės ir koordinavimo centro atstovai iš DLR.

Jos teigimu, Ukrainos kariai apšaudė Jelenovkos gyvenvietę ir Signalnoje kaimą Donecko kryptimi, Gagarino ir Izotovo gyvenvietes Horlivkos kryptimi bei Petrovsko ir Novolaspos kaimus Mariupolio kryptimi. DLR teigia, neva apšaudymų metu buvo naudojami 82 mm minosvaidžiai, granatsvaidžiai ir šaulių ginklai.

„Per pastarąsias 24 valandas padėtis prie kontaktinės linijos labai paaštrėjo, – žurnalistams sakė Liaudies milicijos vadinamojoje Luhansko respublikoje vadovas Janas Leščenka. – Priešas, tiesioginiu Kijevo karinės-politinės vadovybės nurodymu, bando eskaluoti konfliktą“.

Prašo neiti į lauką

Vasario 17 d. ryte Luhanske paaštrėjo situacija praktiškai palei visą fronto liniją.

Vadovaujantis portalo unian.net korespondento duomenimis, separatsitai naudoja sunkiąją artileriją.

„Ankstesnėmis dienomis situacija buvo pakankamai rami. Pirmoji informacija apie apšaudymą buvo gauta antrą valandą nakties iš Sizoje ir Bolotenoje kaimų, esančių Stanicos Luhanskos rajone. Apie 8 val. ryto pradėjome gauti pranešimus apie apšaudymus kituose to paties rajono kaimuose, paskui – apie apšaudymus netoli Popasnos, Triochizbenkos. Daugelis kaimų praneša apie naudojamą sunkiąją ginkluotę. Kai kuriose teritorijose apšaudymų garsai buvo girdėti iki 11 val. dienos. Taikūs gyventojai laukia rūsiuose“, – unian.net papasakojo humanitarinės misijos „Proliska“ vadovas Jevgenijus Kaplinas.

Skelbiama, kad Rusijos remiami separatistai apšaudė gyvenvietę Pisky, neramu ir Mariupolio kryptimi.

„Apšaudo. Sunkioji artilerija. Provokuoja. Verčia atsitraukti. Ryžtingai. Bet be panikos“, – naujienų portalui pranešė Ukrainos kariai.

Savo ruožtu, socialiniuose tinkluose propagandistai platina melagingas naujienas ir dėl apšaudymų kaltina Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.
Tuo tarpu Sčastje miesto teritorinės bendruomenės atstovai pranešė, kad netoli miesto vasario 17 d. buvo surengtas apšaudymas. Žmonių prašoma likti patalpose.

„Apšaudė Staryj Aidar ir Lobačevo kaimus. Didelė pakartotinio apšaudymo tikimybė. Visų Sčastje miesto teritorinės bendruomenės gyventojų primygtinai prašome neiti į lauką, likti patalpose ir netoli slėptuvių“, – teigiama pranešime.

Valdžia taip pat paskelbė Sčastje esančių namų, kuriuos galima naudoti kaip slėptuves bombardavimų metu, sąrašą.

Kremlius meta kaltinimus: tai labai pavojinga situacija

Situacija Donbase gali paaštrėti bet kurią akimirką, pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja TASS.

Jo teigimu, pastarąją parą Maskva gauna pranešimų, kad Rusija prie sienos su Ukraina išsaugojo puolamąjį potencialą.

„Bet kalba eina apie mūsų teritoriją. Tačiau niekas, nė vienas Vakarų atstovas, nekalba apie didžiulį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolamąjį potencialą prie demarkacijos linijos. O turint omenyje provokuojamuosius veiksmus, kurie pastarąją parą ar per keletą pastarųjų parų tik sustiprėjo, tai labai pavojinga situacija“, – mano D. Peskovas.

Anot Vladimiro Putino atstovo spaudai, Rusija „apgailestauja, kad Vakarų šalys yra linkusios nepastebėti agresyvių Kijevo siekių“.

Rusija antradienį paskelbė atitraukianti dalį savo pajėgų nuo Ukrainos sienos ir grąžinanti jas į bazes, nors Vakarai skeptiškai įvertino šį pareiškimą.

NATO trečiadienį pareiškė, jog kol kas nematyti jokių Rusijos pajėgų atitraukimo nuo Ukrainos sienos ženklų. Tuo metu JAV pareiškė, kad Rusija prie sienos su Ukraina papildomai pasiuntė dar apie 7 tūkst. karių, dalis kurių į pasienį atvyko trečiadienį.

Maskva ketvirtadienį pareiškė grąžinanti į nuolatines bazes tankus ir kitą karinę techniką pasibaigus pratyboms, pakursčiusioms Vakarų šalių nuogąstavimus, kad Rusija ruošiasi įsiveržti į kaimyninę Ukrainą.

„Traukinys su Vakarų karinės apygardos tankų dalinių kariais ir karine technika gabena juos į nuolatinio dislokavimo vietas pasibaigus planinėms pratyboms poligonuose“, – nurodė Gynybos ministerija išplatintame pranešime.

Pasak ministerijos, daugiau dalinių išvedama ir iš Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio, kur irgi vyko manevrai.

„Pietų karinės apygardos daliniai, baigę taktines pratybas poligonuose Krymo pusiasalyje, grįžta geležinkelių transportu į nuolatinės dislokacijos vietas“, – nurodoma pareiškime.

Ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi jungiančiu tiltu gabenamos kovos mašinos.

Anksčiau ketvirtadienį Pietų karinė apygarda pranešė, kad iš Krymo išvyko apie 10 karinių kolonų su didelių gabaritų, sunkiasvoriais ir pavojingais kroviniais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)