„Tai, ką matome, yra nereikšmingas atitraukimas“, – televizijai „ABC News“ sakė valstybės sekretorius.

„Priešingai, mes ir toliau matome, kad pajėgos, ypač tos pajėgos, kurios atnaujintos agresijos prieš Ukrainą atveju stovėtų priešakyje, ir toliau lieka prie sienos, yra telkiamos prie sienos“, – kalbėjo jis.

A. Blinkenas pavadino Rusijos invazijos į Ukrainą grėsmę „realia“ ir pakartojo Vašingtono raginimą Rusijai deeskaluoti susidariusią padėtį.

„Prezidentas (Vladimiras) Putinas sudarė galimybę imtis veiksmų per labai trumpą laiką“, – sakė JAV aukščiausio rango diplomatas.

Antony Blinkenas

„Jis gali nuspausti gaiduką – gali jį nuspausti šiandien. Jis gali jį nuspausti rytoj. Jis gali jį nuspausti kitą savaitę. Pajėgos jau paruoštos, jeigu jis norėtų atnaujinti agresiją prieš Ukrainą“, – kalbėjo A. Blinkenas.

A. Blinkenas taip pat ragino ieškoti diplomatinių būtų įtampai sumažinti, bet pridūrė: „Mes esame pasiruošę diplomatijai. Mes esame pasiruošė agresijai. Esame pasiruošę be kuriam atvejui.“

Bidenas trečiadienį telefonu kalbėsis su O. Scholzu

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį maždaug 19 val. 30 min. Grinvičo (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku telefonu kalbėsis su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu , pranešė Baltieji rūmai, tebetvyrant įtampai dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą grėsmės.

Pokalbis, kuris vyks saugia linija, bus „mūsų glaudaus nuolatinio (veiksmų) koordinavimo su sąjungininkais dalis“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nemato reikšmingo Rusijos pajėgų atitraukimo nuo Ukrainos sienos ženklų, nepaisant atitinkamų Maskvos pareiškimų.

„Tai, ką matome, yra nereikšmingas atitraukimas“, – televizijai „ABC News“ sakė sekretorius. Jis pavadino Rusijos invazijos į Ukrainą grėsmę „realia“.

G-7 užsienio reikalų ministrai surengs derybas

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį Miunchene surengs derybas dėl Ukrainos krizės, trečiadienį pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock derybas organizuoja Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, nurodė jos atstovas.

Jo teigimu, derybose „pagrindinis dėmesys bus skiriamas krizei, kilusiai dėl Rusijos pajėgų dislokavimo šalia Ukrainos“.

Taip pat numatyti pasitarimai šiuo klausimu mažesniame rate tarp Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos, taip pat Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų.

Tokios derybos, įskaitant kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) vizitus Kijeve ir Maskvoje šią savaitę, yra „glaudžiai koordinuotos ir yra dalis visos dialogų kampanijos, kurią Vakarų sąjungininkės vykdo pastarosiomis savaitėmis“, siekdamos sumažinti įtampą dėl Rusijos pajėgų telkimo, sakė URM.

O. Scholzas ir A. Baerbock turėtų kreiptis į Miuncheno saugumo konferencijos dalyvius. Joje taip pat turėtų dalyvauti JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)