Hectoras Cabrera Fuentesas 2020 metais buvo sulaikytas Majamio tarptautiniame oro uoste, kai kartu su savo žmona meksikiete ruošėsi grįžti į Meksiką.

Antroji jo žmona kilusi iš Rusijos.

Ankstesnę dieną – 2020-ųjų vasario 14-ąją – pora atkreipė vieno apsaugininko dėmesį, kai jų automobilis buvo nufilmuotas įvažiuojantis paskui kitą transporto priemonę į vieną gyvenamąjį kompleksą Majamio apylinkėse. H. Cabrera Fuentesas ten nufotografavo JAV informatoriaus automobilį ir jo numerius, nepaisydamas gautų instrukcijų nieko nefotografuoti, tik pasižymėti, kur stovi ta mašina.

H. Cabrera Fuentesas kaltinamas veikęs Jungtinėse Valstijose svetimos vyriausybės naudai, neinformavęs apie tai JAV generalinio prokuroro.

Keista H. Cabrera Fuenteso nesėkmingos šnipinėjimo misijos istorija prasidėjo dar 2019 metais, kai jo kita žmona rusė ir kartu su dviem dukterimis nuvyko iš Vokietijos į Rusiją sutvarkyti vienos biurokratinės procedūros. Kai moteris mėgino grįžti į Vokietiją, jai nebuvo leista išvykti.

H. Cabrera Fuentesas tuomet nuvyko į Rusiją padėti savo šeimai. Manoma, kad tuo metu su juo susisiekė vienas rusų pareigūnas, su kuriuo jis buvo susipažinęs keliais metais anksčiau dėl savo profesinės veiklos. Šis asmuo, kurio vardas teismo dokumentuose neminimas, perspėjo H. Cabrerą Fuentesą, jog jo šeimai nederėtų vykti į Europą arba prašyti JAV vizos.

Maždaug tuo metu H. Cabrera Fuentesas pradėjo manyti, kad šis asmuo dirba Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB).

Per vėlesnį susitikimą Maskvoje tars pats pareigūnas išsitraukė senų elektroninių laiškų iš meksikiečio paskyros, susijusių su H. Cabreros Fuenteso mėginimu įsigyti būstą Majamyje.

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) duomenimis, tusų pareigūnas tuomet priminė meksikiečio šeiminę padėtį ir jam pasakė: „Galėtume padėti vieni kitiems.“

Pareigūno nurodymu H. Cabrera Fuentesas nuvyko į Majamį ir jo vardu išsinuomojo butą tame pačiame komplekse, kur gyveno JAV vyriausybės šaltinis.

Neaišku, ar mokslininkas žinojo, kodėl rusai norėjo, kad jis išsinuomotų tą butą. Žvalgybos agentai dažnai susiranda tarpininkų, kad patys nebūtų demaskuoti, o užverbuoti asmenys retai žino visą operacijos, į kurią būna įtraukiami, apimtį.

Asmuo, kurį sekė H. Cabrera Fuentesas, teismo dokumentuose nebuvo įvardytas, tik nurodoma, jog jis buvo „patikimas šaltinis“, anksčiau parūpinęs JAV vyriausybei informacijos apie Rusijos žvalgybos veiklą, susijusią su Amerikos nacionaliniais interesais.

Prieš jį suimtant H. Cabrera Fuentesas dirbo vienos Singapūro medicinos mokyklos profesoriumi adjunktu.

2018 metais jis taip pat buvo paskirtas FEMSA Biotechnologijų centro prie Monterėjaus technologijų instituto šiaurės Meksikoje direktoriumi. Ši įstaiga nurodė, kad jis Rusijoje apgynė molekulinės mikrobiologijos, o Vokietijoje – molekulinės kardiologijos daktaro disertaciją.

Savo gimtajame Espinalio mieste pietinėje Oachakos valstijoje H. Cabrera Fuentesas laikomas garsiu žmogumi dėl savo pastangų skatinti mokslo tyrimus, gydyti sergančius diabetu ir padėti atstatyti žemės drebėjimų nuniokotus namus.

„Labai keista, kad tai nutiko, nes jis – labai altruistiškas, socialiai atjaučiantis žmogus. Jis padėdavo žmonėms, ir visa tai atrodo keista“, – po mokslininko arešto naujienų agentūrai AP sakė miesto meras Hazaelis Matusas.

„Nežinome, kas atsitiko, bet galiu lažintis, jog tai klaida arba puolimas mokslo pagrindu. Galbūt jis atrado kažką, kas supykdė kokius nors žmones arba verslo interesus“, – kalbėjo meras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)