„Dėl to pateikėme iniciatyvą pradėti naują dialogą dėl Europos saugumo“, – teigė jis susitikime su savo rusų kolega Sergejumi Lavrovu.

Šis pasiūlymą pavadino „įdomiu“. „Mes pasirengę labai glaudžiai bendradarbiauti su ESBO pirmininkaujančia šalimi“, – sakė jis. Ši pozicija esą susijusi su ypatinga atsakomybe. „Pirmininkaujanti šalis turėtų skatinti kompromisą ir pasirinkti neutralų požiūrį“, – teigė S. Lavrovas. Tačiau, anot jo, dabar Rusijai svarbiausias yra dialogas su JAV ir NATO. „Be pažangos su JAV ir NATO nebus pažangos ir per pokalbius Vienoje“, – kalbėjo ministras.

Maskva reikalauja garantijų, kad NATO nesiplės į rytus ir ypač – kad Ukraina netaps Aljanso nare. Tačiau ir NATO, ir JAV šį reikalavimą atmeta, argumentuodamos, kad šalys pačios gali spręsti, prie kokio Aljanso jungtis. Tačiau kartu NATO ir JAV teigia esančios pasirengusios dialogui.

Rusija šiuo metu rengia virtinę manevrų. JAV baiminasi, kad rusų karių sutelkimas netoli Ukrainos sienos gali būti pasirengimas karui. Maskva tai atmeta ir kasdien pabrėžia neketinanti pulti Ukrainos.

Rusijos gynybos ministerija antradienį paskelbė, kad pirmieji daliniai po manevrų grįžta į savo bazes, tačiau jų skaičius neįvardijo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)