„Yra ženklų iš Maskvos, kad diplomatija turėtų būti tęsiama, tai suteikia pagrindo atsargiam optimizmui. Tačiau kol kas nepastebėjome jokių deeskalacijos ženklų vietoje“, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

Jis pareiškė, kad Aljansas yra pasirengęs bendradarbiauti ir palaikyti dialogą su Maskva, bet neketina atsisakyti savo pagrindinių principų.

„NATO sąjungininkės tebėra pasirengusios bendradarbiauti su Rusija. Sausio 26 dieną pakviečiau Rusiją į virtinę susitikimų NATO ir Rusijos taryboje. Išsiuntėme konkrečių pasiūlymų dėl pagrindinės darbotvarkės, siekdami išklausyti Rusijai susirūpinimą keliančias temas, pasidalyti mums rūpimais klausimais ir rasti bendrą kalbą“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Generalinis sekretorius pakartojo, kad Aljansas yra pasirengęs svarstyti ryšius su Maskva, saugumą Europoje, įskaitant padėtį Ukrainoje, konflikto rizikos mažinimą, skaidrumo ir ginklų kontrolės priemones. Tačiau jis priminė, kad NATO neketina leistis į kompromisus dėl svarbiausių principų – pavyzdžiui, dėl kiekvienos tautos teisės pasirinkti savo kelią.

„Nebus jokių pirmarūšių ir antrarūšių NATO narių. Visi esame NATO sąjungininkai“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Kremlius antradienį nurodė, kad kai kurių Rusijos karių, sutelktų prie Ukrainos sienų, atitraukimas buvo planuotas, bet pabrėžė, kad šalis ir toliau kilnos pajėgas savo teritorijoje, kaip jai atrodys reikalinga.

„Visada sakėme, kad pasibaigus pratyboms,.. kariai grįš į savo nuolatines bazes. Čia nieko naujo. Tai įprastas procesas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusija vykdė ir toliau vykdys pratybas visoje Rusijos Federacijos teritorijoje. Tai yra nuolatinis procesas, kaip ir visose pasaulio šalyse. Turime teisę pratybas rengti namuose, toje teritorijoje, kurioje manome, kad tai tinkama; tai su niekuo nediskutuotinas klausimas“, – sakė D. Peskovas.

Anksčiau antradienį Rusija paskelbė sugrąžinanti kai kuriuos prie Ukrainos sienų buvusius savo karius į jų bazes. Tai būtų pirmas svarbus žingsnis siekiant deeskaluoti savaites trunkančią krizę dėl Ukrainos.

Žingsnis žengtas vykstant intensyvioms diplomatinėms pastangoms siekiant išvengti Rusijos invazijos į savo provakarietišką kaimynę. Maskvai prie Ukrainos sutelkus daugiau kaip 100 tūkst. karių buvo nuogąstaujama, kad invazija gali įvykti jau šią savaitę.

Maskva: Rusija savo teritorijoje darys, ką laikys „būtina“ savo saugumui užtikrinti

Rusija savo teritorijoje darys, ką laikys būtina savo saugumui užtikrinti, antradienį pareiškė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, tvyrant įtampai su Vakarų šalimis dėl Ukrainos.

„Spėlionės, kad Rusijos ir Baltarusijos pratybos buvo sugalvotos siekiant užpulti Ukrainą iš šiaurės, užimti Kijevą, tėra paranojiški scenarijai, skelbti daugybę kartų, net solidžių žiniasklaidos priemonių“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje su Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau, taip pat einančiu Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininko pareigas.

Komentuodamas Vakarų raginimus atitraukti karius nuo sienos su Ukraina ir nutraukti mokymus, S. Lavrovas pabrėžė, kad „Rusija kaip planavo, taip ir įgyvendina savo planus“.

„Savo teritorijoje darysime tai, kas mums reikalinga, ką laikome būtina mūsų saugumui užtikrinti. Atmetame mūsų Vakarų kolegų bandymus interpretuoti ESBO principus ir įsipareigojimus dėl saugumo nedalomumo tokiu būdu, tarsi jie geriau žinotų, kaip užtikrinti Rusijos saugumą“, – kalbėjo rusų ministras.

Pasak S. Lavrovo, „atėjus laikui baigti daliai šių pratybų, jie [kariai] grįžta į savo nuolatinio dislokavimo vietas“.

Kaip sakė rusų diplomatijos vadovas, iš Vakarų dar teks išgirsti, kad Maskva išsigando ir įvykdė visus reikalavimus, nes buvo spaudžiama, be kita ko, JAV prezidento Joe Bideno.

„Tai prekyba oru, mūsų kolegoms tai gana gerai pavyksta. Turėtume pasimokyti iš tokių jų triukų“, – teigė S. Lavrovas.

Vienam lenkų reporteriui paklausus „Norite pasakyti, kad invazijos nebus?“, S. Lavrovas kelis kartus linktelėjo galva, nusijuokė ir pasakė lenkų URM vadovui: „Kažkoks nesupratingas tas jūsų žurnalistas.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)