Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas socialiniuose tinkluose paskelbė, kad įstatymų leidėjai nusprendė paraginti valstybės vadovą pripažinti apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“ „suvereniomis ir nepriklausomomis valstybėmis“.

„Kijevas nesilaiko Minsko susitarimų“, – susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ pranešė V. Volodinas, paminėdamas taikos susitarimą, kuriam tarpininkavo Vakarai.

„Donbase gyvenantiems mūsų piliečiams ir tėvynainiams reikia pagalbos ir paramos“, – sakė jis apie Rytų Ukrainą, kur ukrainiečių pajėgos nuo 2014 metų kovoja su prorusiškais separatistais. Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 14 tūkst. žmonių.

Rusija yra išdavusi pasus šimtams tūkstančių žmonių separatistų kontroliuojamose Rytų Ukrainos teritorijose.

Ukrainos separatistų kontroliuojamų teritorijų pripažinimas nepriklausomomis valstybėmis būtų Vakarų remiamų susitarimų pažeidimas.

Kalbėdamas prieš pat balsavimą V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas nesakė, ar Kremlius tam pritartų.

„Negaliu atsakyti į šį klausimą. Žinote, kad šiuo klausimu oficialus sprendimas nepriimtas, nėra jokių oficialių diskusijų“, – sakė D. Peskovas, bet pridūrė: „Žmonių atstovai atspindi žmonių nuomonę. Mes į tai žiūrime supratingai.“

Tuo metu ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba įspėjo, kad jei Maskva imsis veiksmų pripažinti separatistų kontroliuojamas Ukrainos teritorijas, „Rusija de facto ir de jure pasitrauks iš Minsko susitarimų su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis“.

„Mes jau perspėjome savo partneres dėl šios pozicijos“, – sakė D. Kuleba, kalbėdamas prieš Rusijos parlamento balsavimą.

Rusijos Valstybės Dūmos raginimas pasigirdo vykstant intensyvioms diplomatinėms pastangoms, kad būtų išvengta Rusijos invazijos į savo provakarietišką kaimynę. Maskvai prie Ukrainos sutelkus daugiau kaip 100 tūkst. karių, buvo nuogąstaujama, kad invazija gali įvykti jau šią savaitę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)