„Kalbant apie narystę Aljanse, šiuo metu tai neaktualu. Todėl atrodo keista, kad Rusijos vyriausybė padarė įtemptų politinių diskusijų tema klausimą, kuris šiuo metu nėra įtrauktas į darbotvarkę“, – po derybų Kijeve su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu per spaudos konferenciją sakė O. Scholzas.

Kancleris pridūrė, kad suvereni valstybių teisė savo nuožiūra jungtis prie aljansų negali būti diskutuojama.

„Nekalbama apie kažkokias įtakos zonas, kai viena valstybė gali įsakyti kitai, kur jiems būti ar nebūti. Nūdienos uždavinys – kad būtų pasiekta deeskalacija. Tam yra Normandijos formatas, Minsko susitarimai, NATO ir Rusijos taryba, įvairūs ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo) organizacijos teikiami formatai. Štai kokia dabar yra mūsų užduotis“, – pabrėžė Vokietijos lyderis.

Tuo metu V. Zelenskis pareiškė, kad Ukraina nesako nesanti suinteresuota naryste NATO.

„Šiandien daug kartų kėlėme šį klausimą su ponu Scholzu... Mes nesiunčiame signalo, kad narystė NATO nėra mūsų tikslas. Todėl tai jau nebe pirmas signalas, kad šis klausimas neaktualus, ir jis sklinda ne iš mūsų, o iš kitų valstybių lyderių pusės“, – pabrėžė prezidentas.

Buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras, dabartinis šalies ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vadymas Prystaika sekmadienį britų visuomeniniam transliuotojui BBC pareiškė, kad Ukraina galėtų atsisakyti savo siekio prisijungti prie NATO – tikslo, įtvirtinto šalies Konstitucijoje, – jei tai padėtų išvengti karo su Rusija.

„Mes galėtume, ypač kai mums taip grasinama, kai mes dėl to šantažuojami ir verčiami taip pasielgti“, – sakė diplomatas interviu „BBC Radio 5 Live“.

Visgi pirmadienį V. Prystaika, regis, išsižadėjo šių žodžių, kai pareiškė, jog dėl galimybės išvengti karo „esame pasirengę padaryti daug nuolaidų.., tačiau tai neturi nieko bendra su NATO – tai įtvirtinta mūsų Konstitucijoje“.

Kremliaus atstovas D. Peskovas, paklaustas apie V. Prystaikos pareiškimą, sakė, jog Rusija sveikintų tokį žingsnį.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka nesureikšmino V. Prystaikos žodžių ir sakė, kad jie ištraukti iš konteksto. Anot O. Nikolenkos, geriausia saugumo garantija Ukrainai būtų jos nedelsiamas priėmimas į NATO.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)