66 metų socialdemokratas ilgai dirbo užsienio reikalų ministru Angelos Merkel vyriausybėje, o 2017-aisiais užėmė daugiausia reprezentacinį prezidento postą.

Akinius apvaliais rėmeliais nešiojantis F.-W. Steinmeieris išsiskiria savo sniego baltumo plaukais ir duobutėmis žanduose, be to, garsėja diplomatiškumu ir kalbų santūrumu.

Teisininko išsilavinimą turintis F.-W. Steinmeieris tapo vienu populiariausių Vokietijos politikų. Pernai gegužę deklaruodamas savo troškimą likti prezidento poste iki 2027-ųjų, jis sakė, kad šis vaidmuo buvo „garbė ir milžiniškas iššūkis“.

F.-W. Steinmeieris stengiasi atlikti šalies sąžinės vaidmenį ir kartais įsitraukia į politinius debatus. Jis ne kartą įspėjo saugotis Vokietijoje kylančios dešiniojo ekstremizmo grėsmės ir kritikavo chaotišką evakuaciją iš Kabulo oro uosto, kai Afganistano sostinę užėmė Talibanas.

Pirmą F.-W. Steinmeierio kadenciją taip pat žymėjo COVID-19 pandemija ir prezidentas kartais atlikdavo moralinio arbitro vaidmenį viešuose debatuose sveikatos apsaugos klausimais.

Šiais metais F.-W. Steinmeieris surengė viešus debatus tarp sveikatos apsaugos ekspertų ir skiepų nuo COVID-19 priešininkų – garsiai kalbančios ir vis dažniau protestuoti į gatves išeinančios mažumos.

Antra kadencija

Prezidento rinkimai, paprastai vykstantys Bundestago pastate, šį kartą vyks biurų komplekse „Paul Loebe Haus“ priešais šalies kanclerio biurą, nes ten geresnės galimybės užtikrinti pandemijos metu taikomus reikalavimus dėl socialinio atstumo.

Prezidentą renka beveik 1,5 tūkst. narių Federalinis Susirinkimas – visi Bundestago deputatai ir žemių parlamentų paskirti atstovai.

Su visų dabartinės valdančiosios koalicijos partijų – F.-W. Steinmeierio socialdemokratų, žaliųjų ir liberaliosios FDP – taip pat su opozicijos konservatorių CDU-CSU parama F.-W. Steinmeieris turėtų nesunkiai laimėti rinkimus.

Tris kitus kandidatus yra iškėlusios kraštutinių dešiniųjų AfD, kraštutinių kairiųjų Kairės partija ir Bavarijos valdančiajai koalicijai priklausanti „Freie Waehler“.

Prezidentai Vokietijoje gali būti renkami ne daugiau nei dviem kadencijoms, tačiau F.-W. Steinmeieris būtų tik ketvirtas asmuo, perrinktas į šį postą.

Vokietijos prezidento vaidmuo yra daugiausia simbolinis ir papildo vyriausybės vadovo darbą. Šiuo metu Vokietijos kancleris yra Olafas Scholzas – F.-W. Steinmeierio kolega Socialdemokratų partijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)